Met deze tips kies jij nooit meer de foute fles cava

© Photo by Sylvie on Unsplash

Een fris glas cava smaakt altijd, maar waar kan je best op letten bij je aankoop in de winkel? Susannah Vander Eecken van het gloednieuwe Antwerpse Bar Cava geeft je enkele tips om de juiste fles in huis te halen. 

Rijping

“Cava moet minstens 9 maanden rijpen. Dat vertaalt zich dan ook vaak in een goedkopere prijscategorie. Wil je een iets verfijndere smaak? Dan zit je meestal aan een rijping van 15 tot 30 maanden. Hiervoor gebruiken we de term Cava Reserva. De Gran Reserva heeft nog meer dan 30 maanden nodig. Het verschil tussen champagne en cava zit hier ook voor iets tussen: bij champagne heb je toch ook minstens 15 maanden rijping nodig. Soms is het een dunne lijn, maar bij een blinde proeverij tussen een Cava Reserva en Champagne is het smaakverschil vaak miniem. Ook het proces is bijna identiek.” 

Essentiële Druiven

“De verschillende types van druiven hebben telkens een ander smaakpalet. Check hiervoor best je fles naar keuze. Macabeo is erg fruitig, met toetsen van groene appel, peer, limoen en ook een tikje bitterheid. Xarel-lo heeft een aards karakter waarbij de zuren prominent naar voren komen. Om de smaak te verzachten legt men deze vaak op eikenhout. Je proeft onder meer toast, boter, croissant en amandel. De Parellada zorgt voor een zacht, fris en fruitig zuurtje met geuren van groene appel, citrus en wat bloemen. De Garnacha Tinto wordt voornamelijk gebruikt voor rosé cava en is vrij zoet en fruitig. Uiteraard heb je ook nog de populaire Chardonnay druif, die erg geliefd is omwille van de droge smaak. Meestal combineert een fles 2 à 3 druifsoorten.” 

Type vs suiker

“De verschillende soorten cava staan in verband met de hoeveelheid suiker die is toegevoegd. Bij een Brut Nature is er geen suiker toegevoegd. Extra Brut bevat niet meer dan 6 gram suiker per liter. Een Brut is al snel aan de zoete kant, en varieert van 6 tot 15 gram per liter. De echte zoetebekken onder ons kiezen best voor een Extra Seco, die bevat maar liefst 12 tot 20 gram per liter. Deze hoeveelheid is natuurlijk een kwestie van smaak, en niet per se van kwaliteit.”

Kurk

“De kurk moet de vorm van een paddenstoel hebben als je de fles openmaakt. Dankzij deze truc weet je dat er genoeg druk zat op de fles, wat ook zorgt voor een juiste hoeveelheid bubbels. Als er een vierpuntige ster onder de kurk staat dan ben je authentieke cava aan het drinken.”

Cava Tips Tipstricks

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties