Mi-cuit van pladijs met rode biet, koolrabi en vinaigrette van rode biet

NorthSeaChefs dragen vakmanschap, verantwoordelijkheidsgevoel, passie en liefde voor koken hoog in het vaandel. Dat zij de voorkeur geven aan vis die op verantwoorde wijze gevangen wordt, is dan ook niet meer dan logisch. Dit keer gaat Filip Claeys (De Jonkman, Brugge) aan de slag met pladijs.  

Recepten Filip Claeys – Foto’s Frank Croes. 

1 pladijs 
stuks rode biet
2 stuks koolrabi 
100 gebrande hazelnoten
50 hazelnootpasta
50 g hazelnootolie 
Olijfolie
Peper en zout
Enkele blaadjes bloedzuring
Citroensap 

Bereiding

Fileer de pladijs, laat het vel eraan. Kerf de vis in langs de onderkant, kruid met peper en zout, besprenkel met olijfolie, laat 3 minuten zachtjes garen onder de salamander. Werk af met peper en zout. 

Mix de hazelnoten (hou enkele hazelnoten apart) met de hazelnootpasta in de mixer, monteer met de hazelnootolie tot een hazelnoot crème en werk af met citroensap. Pof de koolrabi’s op de BBQ gedurende 20 minuten tot dat deze goudbruin zijn. Verwijder de schil, snijd in mooie fijne plakjes, vul de plakjes met hazelnoot crème en vouw dicht tot 2 mooie enveloppes.  

Pof de rode bieten op de BBQ gedurende 20 minuten tot ze zwart zijn. Verwijder de schil, en snijin fijne plakjes. Plaats wat vershoudfolie op een nette werktafel, plaats dakpansgewijs een plakje koolrabi en een plakje rode biet op de vershoudfolieZorg dat je telkens 8 plakjes hebt, van elk 4 stuks. Rol dit mooi strak op tot een rollade, en snijd in de gewenste vorm. Verwijder het plastic. Kruiden met peper, zout en olijfolie.  

Plaats het stukje pladijs in het midden van het bord, schik er de stukjes rode bietrollade rond, daarop de koolrabi enveloppes, werk af met vinaigrette van rode biet. Werk af met gebrande hazelnoten en blaadjes bloedzuring.  

Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing vza, VLAM heeft samen met de visserijsector de Vis van het jaar aangekondigd. Dit jaar staat de pladijs in de kijker, een veelzijdige lekkernij met veel smaak. 

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!