Microbioloog Herman Goossens: ‘Zelftests op restaurant? Dat is geen goed idee’

Opnieuw staat de heropening van de horeca op de helling. Met de stijgende coronacijfers komt het Overlegcomité vandaag – woensdag 24 maart – opnieuw vervroegd samen. “Zelftests kunnen een enorme bijdrage leveren”, stelt microbioloog Herman Goosens. “Maar de uitrol laat op zich wachten.”

De zelftests zijn de antigeentesten waar we het over hebben. “Het verschil is dat bij de zelftests de wisser minder diep in de neus hoeft te gaan. Dat maakt ze natuurlijk gebruiksvriendelijker, maar tegelijkertijd ook minder betrouwbaar”, vertelt Herman Goosens in De Morgen. Op dit moment zijn sneltests bij wet verboden, ze moeten worden uitgevoerd door een arts of onder toezicht van een zorgverlener. Aangezien dit voor veel bedrijven een probleem is, wordt die wetgeving wellicht aangepast.

Administratieve rompslomp 

Bij het begin van de uitrol van de zelftests dienen alle resultaten geregistreerd te worden. “Men vond het belangrijk om de positiviteitsratio correct te kunnen berekenen van alle afgenomen tests, een enorme administratieve rompslomp. Intussen beseft men dat dit onmogelijk wordt als de sneltest worden ingezet op grote schaal”, verduidelijkt Herman Goossens.

Positief op restaurant 

Sneltests voor de toegang tot een restaurant zijn volgens de microbioloog geen goed idee. “Als het resultaat van de sneltest zal bepalen of je naar een concert of restaurant mag, gaan de resultaten niet altijd even betrouwbaar zijn. Het is nochtans belangrijk dat het resultaat bij een positieve test niet verloren gaat, onder andere voor de contacttracing.”

Al zijn daar ook nog veel vragen over. Moet de persoon met een positieve sneltest zich opnieuw laten testen bij de huisarts en moet hij zelf de contacttracing contacteren. “Zelftests kunnen een enorme bijdragen leveren, maar de uitrol laat op zich wachten. Er moet van het begin af aan duidelijk gecommuniceerd worden wat er met het testresultaat moet gebeuren. Andere landen hebben daarbij enorm gefaald bij de uitrol van die tests”, aldus Goossens.

LEES OOK

Eén op de twee Belgische cafés en restaurants dreigt failliet te gaan

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!