Move over sriracha: deze pikante saus wordt dé nieuwe chilisaus van het jaar

Een pikante saus gaat er altijd wel in bij ons. Pad thai met sriracha kennen we ondertussen al een tijdje en ook roerei met tabasco hebben we al meer dan eens gegeten. Enter hot honey als smakelijke afwisseling. De perfecte vervanger voor alle hete sausjes en dé nieuwe pikante saus van het jaar. De combinatie van zoet en pikant zal je smaakpapillen omverblazen. Oh, honey!

“Vanavond eten we pizza met hot honey“. Geef toe, het klinkt gesofisticeerd. Het lijkt alsof je heel wat gaat doen met die hete honing en de pizza, terwijl het eigenlijk de simpelste pikante saus ooit is! Move over sriracha, hot honey is here. Maar… uit wat bestaat deze saus eigenlijk?

Simpele ingrediënten, complexe smaken

De ingrediënten van hot honey spreken voor zich: honing en wat pikante pepers. Hoe simpel de ingrediënten van deze pikante saus ook mogen zijn, het creëert een complexere smaak dan je zou denken. Eentje waarin je de perfecte balans tussen zoet en pikant proeft. Hoewel we het hier hebben over een hot honey met pepers, valt de pittigheidsgraad best mee, net omdat je de honing eraan toevoegt. Het brengt eerder een diepere gelaagdheid van smaak in je eten naar boven dan dat het je mond verbrandt. Voor een té zoete smaak hoef je daarentegen ook niet bang te zijn. De combinatie van de honing met andere zoute smaken balanceert de zoetheid tot op het juiste niveau.

Hot honey is een sausje dat past bij vrijwel elk gerecht. Eet het als een drizzle over een verse pizza, als dipsaus bij een portie frietjes of als marinade voor het vlees op de barbecue. Je kan hot honey zelfs perfect verwerken in een pittige cocktail. De mogelijkheden zijn eindeloos. Als kers op de taart is de saus ook nog eens enorm simpel om zelf te maken. Just the way we like it.

Ingrediënten

340 g honing
4 à 5 habanero pepers, grof gesneden (met of zonder zaadjes)
4 à 5 gedroogde pepers, grof gesneden

Bereiding

In een kleine pan laat je de habanero pepers en de gedroogde pepers sudderen op een middelhoog vuur voor ongeveer 5 minuten. Hierdoor krijgt de honing de smaak van de pepers en komt de pittigheid wat meer naar boven. Haal de pan na 5 minuten van het vuur af en laat  volledig afkoelen. Plaats een dunne zeef boven een glazen pot en zeef het honingmengsel er doorheen. De pepers zelf gooi je weg. Klaar om te genieten van je nieuwe favoriete saus, smakelijk!

LEES OOK: Zin of onzin: honing heeft geen houdbaarheidsdatum

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!