Na nepvlees is het tijd voor de opmars van 'faux fish'

Vis die eigenlijk geen vis is, maar wel dezelfde smaak ambieert. Het is een trend die steeds meer terrein wint en dat hoogstwaarschijnlijk ook zal blijven doen. En dat hebben we allemaal te danken aan hetzelfde bedrijf dat nepvlees op de kaart heeft gezet. 

Het succesverhaal van veganistisch en vegetarisch vlees had enkele jaren nodig om volledig op gang te komen. Talloze investeerders injecteerden miljoenen euro’s in de ontwikkeling van vleesvervangers, en wetenschappers gingen op zoek naar de juiste formule om de smaak, het aroma en de textuur perfect in balans te krijgen. Zowel Beyond Meat als Impossible Foods zien hun marktaandeel stijgen, en nu het aanbod in zo goed als elke supermarkt exponentieel blijft groeien, komen er nieuwe ideeën om de hoek loeren.  

De volgende stap

Na een lucratieve samenwerking met Burger King gaat Impossible Foods op zoek naar de volgende stap. Vis die niets met vis te maken heeft, maar wel smaakt, ruikt en aanvoelt als het echte werk. Het bedrijf experimenteert met plantaardige ingrediënten, en gebruikt de heem proteïne als basis voor de textuur en smaak van de nepvis. 

Maar er zijn nog bedrijven die hun schouders zetten onder de ontwikkeling van faux fish. Good Catch zet onder meer in op plantaardige tonijn en krabburgers, maar ook Wild Type uit San Fransisco probeert nepzalm te kweken in hun laboratorium.

Overbevissing tegengaan

En dat is nodig, want we eten steeds meer vis. De gezondheidsvoordelen hebben haar voor- en tegenstanders, maar de voorraad in onze zeeën is niet oneindig. Overbevissing is een hedendaagse realiteit en zoveel mogelijk overschakelen naar lokale visvangst is dan ook een prioriteit. 

Of deze producten in de toekomst een brug kunnen slaan tussen de consument en de producent is nog maar de vraag. “Het succes van vleesvervangers is deels terug te leiden tot het koopgedrag van flexitariërs en de vooropgestelde gezondheidsvoordelen. Bij vis is dat toch iets minder het geval”, zegt marktonderzoeker Tom Rees aan The New York Times. “Wanneer al deze producten hier ook effectief in de rekken liggen is momenteel onduidelijk, maar we zullen nepvis moeten creëren die lekkerder is dan verse visvangst om het gros van de mensen over de streep te trekken.”

LEES OOK: Namaakvlees: hype of blijver?

Vegetarisch Vegan Plantaardig Faux fish

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties

Lees meer