Nieuw restaurant in Antwerpen met chocolade in de hoofdrol

Wát heeft Antwerpen gekregen? Een bean-to-bar restaurant? En wat mag dat dan wel wezen? Kort door de bocht: een restaurant waar chocolade en cacao voor subtiele toetsen in (hartige) bereidingen zorgen. “Toch is Octave zeker geen conceptueel restaurant”, zegt chef Thomas Van de Weyer.

Octave is de naam van een nieuw restaurant op het Koningin Astridplein in Antwerpen aan het Centraal Station. Chef is Thomas Van de Weyer kiest voor een klassieke Belgische keuken waarin chocolade en cacao méér dan een bijrolletje spelen. Eerder was hij aan de slag bij Yves Mattagne en Sergio Herman.

De naam van het restaurant is een knipoog naar chocoladepionier Octaaf Callebaut. De man was voorbestemd om brouwer te worden, zoals z’n grootvader en vader. Maar brouwen interesseerde hem zo niet en daarom ging hij ergens in een hoekje van de brouwerij aan de slag met cacao, melk en suiker. En de rest is geschiedenis.

GEEN CONCEPTRESTAURANT

Octave is een ode aan de Belgische chocolade en Van de Weyer weet er prachtige dingen mee aan te vangen. Zo gebruikt hij cacao om klassieke stoofvleessaus wat meer diepgang te geven, serveert hij een ganache van mosterd en cacao als dipsaus voor bitterballen en bakt hij cacaobrood.

Toch is het geen conceptrestaurant, in die zin dat je nu eenmaal niet overal cacao of chocolade kunt gebruiken - een vol-au-vent met chocolade, iemand?

“Expressie rond cacao en chocolade vormt geen doel op zich. Daarmee zouden we beperkend werken. Het is enkel een middel. We hebben juist wel de ambitie om met verfijnde gerechten de verrijkende mogelijkheden te tonen die cacao als hartig en zoet ingrediënt biedt”, zegt de chef daarover.

BEAN TO BAR ATELIER

Voor de desserts is Patrick Aubrion verantwoordelijk. Als de naam een belletje doet rinkelen, maar je weet hem niet meteen te plaatsen: Aubrion was jarenlang rechterhand van Marcolini voor hij zelfstandig consultant werd. Hij is de man die voor Callebaut de Ruby RB1 ontwikkelde – de roze chocolade.

Hij heeft een afzonderlijk atelier waar het bean to bar concept helemaal tot leven komt. De creaties – zowel traditioneel als vernieuwend – zijn niet alleen als dessert te verkrijgen, maar kunnen heel de dag door besteld worden.

PRACHTIG PAND

De inrichting over twee verdiepingen is opvallend, met de bar die centraal op de benedenverdieping alle aandacht opeist en een ommegang vanwaar je prachtig zicht hebt op de benedenverdieping.

Art deco-elementen, Oosterse objecten – we zitten hier aan de ingang van China Town – en ruwe industriële toetsen worden samengebracht in een geheel dat tegelijk fris, modern en ruimtelijk oogt.

CHOCOLATE NATION

Octave is toegankelijk vanuit Chocolate Nation. Dit eveneens nieuwe museum over Belgische chocolade is een initiatief van Jeroen Jespers en Mickelle Haest.

Zij gingen als chocoholics op zoek naar het verhaal achter Belgische chocolade. Een verhaal dat volgens hen nog nooit verteld was.

 

Octave, Koningin Astridplein 8 – 2018 Antwerpen – Tel. 03 207 08 18 – www.octaveantwerp.be – Gesloten op

Belgische keuken Belgische chocolade Chocolade Patrick aubrion Thomas van de weyer Chocolade als hartig ingrediënt

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties

Lees meer