Nieuwe maatjes maar net op tijd voor de start van het seizoen

Nieuwe maatjes maar net op tijd voor de start van het seizoen
11 juni 2019 Raf De Mot
Door Nieuws

Morgen, woensdag 12 juni, is het in Scheveningen Vlaggetjesdag. En waarom zouden wij, Belgen, interesse moeten hebben in een Nederlandse braderij? Simpel: op Vlaggetjesdag worden de eerste nieuwe maatjes aangeland. Al heeft het dit jaar weinig gescheeld of de nieuwe maatjes zouden het feest niet gehaald hebben.

Vlaggetjesdag werd officieel in 1947 in het leven geroepen: het was de dag waarop de vissersboten zich feestelijk klaarmaakten om naar het noorden op te stomen om daar op haring te gaan vissen – kort voor Pinksteren, om meteen ná Pinksteren daadwerkelijk te vertrekken.

In de jaren zestig veranderde het gebruik; Vlaggetjesdag werd voortaan gevierd op de dag dat de Hollandse Nieuwe werden aangeland. Aanvankelijk op de zaterdag vóór Pinksteren, sinds ruim tien jaar geleden, omdat de haring vaak net niet vet genoeg was om er heerlijk smeuïge maatjes van te maken.

OP ZOEK NAAR HARING

Dat leek ook dit jaar een probleem te worden. “Gewoonlijk moeten vissers vanuit Skagen, het noordelijkste punt van Denemarken zo’n 15 uren varen om de haring te vinden,” weet maatjesexpert Caroline De Reu. “Maar toen de vissers daar een paar weken geleden niet meteen haring vonden, werd er even gevreesd dat de nieuwelingen de start van het seizoen niet zouden halen.”

De haring zelf wordt dus in het hoge Noorden gevangen, maar de typische smaak en textuur van een maatje komt na het kaken (het verwijderen van kieuwen en ingewanden) en het pekelen en fermenteren. En dat is dan de inbreng van de Hollanders.

De nieuwe maatjes hebben een vetgehalte tussen 18-22%, wat precies perfect is, weet De Reu.

AAN DE SLAG

Komende dagen kunnen we dus naar hartenlust smullen van nieuwe maatjes. Een tip van sterrenchef op rust Guy Van Cauteren: koop je maatjes bij een visboer en niet in de supermarkt. Vraag ze ongekuist of vraag je visboer om de maatjes à la minute te kuisen in plaats van machinaal: bij machinaal kuisen worden de maatjes met water gespoeld en daarbij wordt veel vet weggespoeld.

Op zoek naar een leuk recept met maatjes? Klik hier voor een maatjessalade die de pure smaken van de nieuwelingen respecteert.

0 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*