Nori is meer dan sushi: 4 verrassende ideetjes

Nori is meer dan sushi: 4 verrassende ideetjes
28 november 2018 redactie
Door Nieuws

Love it or hate it, nori is een veelzijdig product! Over zijn gezonde eigenschappen en voedzaam karakter valt niet te twijfelen. Daar is iedereen het dik over eens. Koop jij soms een pakje norivellen in de supermarkt of Aziatische winkel? Dan wed ik dat je er graag homemade sushi en nigiri mee maakt, zoals ik trouwens.

Misschien heb je nog enkele vellen liggen van de vorige keer. Maak je er nog een kleine portie sushi mee? Of wil je eens iets anders uitproberen? Hier zijn 4 verrassend creatieve ideetjes met nori!

CHIPS

Snij de nori in stukken en leg ze op bakpapier. Smeer de stukken licht in met olijfolie of sesamolie en strooi er een klein beetje zout of sesamzaadjes op. Bak de norichips een tiental minuten in de oven. Wil je niet dat ze opkrullen? Leg een extra vel bakpapier gevolgd door een lichte bakplaat op de ingesmeerde nori. Deze chips zijn niet alleen een heerlijke snack of verrassend aperitiefhapje: gebruik ze als garnituur voor bijvoorbeeld een tonijntartaar.

KRUIDENKORST

Of je nu zalm, een lamskroon of een goeie steak wat extra pit wil geven: een korstje van nori past er perfect bij. Hiervoor doe je wat droge nori, sesamzaadjes, versgemalen peper en zout in een blender en maal je alles fijn tot een poeder. Wentel de vis of het vlees erin en bak het in de pan of in de oven.

PESTO

Dit moet je echt eens uitproberen. Noripesto maak ik regelmatig en ik ben er totaal aan verslingerd! Week de nori enkele minuten in water tot het volledig zacht is. Giet het af en dep het met keukenpapier goed droog. Doe de zachte nori in de blender samen met wat pijnboompitten, parmezaan, wat verse look en olijfolie en mix het goed. Roer de noripesto door al dente pasta of sobanoedels. Lekker met wat gewokte garnalen of geraspte bottarga.

BOTERSAUS

Maak je regelmatig sint-jacobsvruchten klaar thuis, dan is deze noribotersaus iets waarmee je de volgende keer kan experimenteren. Week de nori in enkele lepels water of een lichte gevogeltefond en blend zowel de nori als het water (of de fond). Smelt wat boter in een hete pan tot je een lichte beurre noisette hebt en roer er de noripuree door. Ook perfect bij een stukje kabeljauw of schelvis.

(Tekst: June d’Arville)