Op weg naar een plasticvrije toekomst: dit verandert er in de horeca

De toekomst zal plasticvrij zijn of zal niet zijn. #zerowaste is hipper dan ooit. Van in de supermarkt tot op het terras: de consument vergroent en het aanbod moet volgen. Welke lessen trekt de horeca? 

Tanden poetsen met een bamboe tandenborstel, meeneemkoffie slurpen uit een herbruikbare beker, consumenten shoppen bewust en laten plastic steeds vaker links liggen. Zelfs die good old brooddoos is helemaal terug van weggeweest. In supermarkten is het tegenwoordig hard zoeken naar een plastic zakje. Het was toch even slikken, toen een aantal jaar geleden beslist werd dat een zakje aan de kassa 5 eurocent zou gaan kosten. Tegenwoordig is dat helemaal anders. Nu zelfs herbruikbare zakjes de fruit -en groentenafdeling beheersen, hebben we dat geitenwollensokkenimago collectief omarmt. 

Zerowaste shoppen

Vandaag heeft elke Vlaamse centrumstad zijn eigen zero waste winkels. Verpakkingsvrij winkelen, daar draait het allemaal om. Of toch tenminste afval zoveel mogelijk beperken. De allereerste verpakkingsloze winkel was Robuust in Antwerpen. Al snel volgde de Ohne in Gent, Kabas in Mechelen of Färm in Brussel. Het concept? De meeste producten koop je er in bulk. Denk grote bakken deegwaren, granen, peulvruchten, kruiden en suiker. Maar ook verse producten als zuivel en vlees, verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen gaan er verpakkingsvrij over de toonbank. Klanten gebruiken herbruikbare zakjes, nemen hun eigen potjes mee of gebruiken papieren zakjes van de winkel. De toekomst is groener dan ooit. 

Het plastic gevaar

Waar komt die fobie voor plastic vandaan? We produceren te veel plastic en die komt in veel gevallen rechtstreeks op de afvalberg terecht. Recente onderzoeken bewezen - zoals een recente Pano-reportage- dat ook recycleerbaar afval maar al te vaak op een stortplaats of in een verbrandingsoven terecht komt. In oceanen drijft een plasticsoup die zeedieren en vogels verstrikt. Bovendien breekt plastic moeilijk af: het valt uiteen in microplastics die in de lucht, het water en de bodem belanden. De plasticvrijbeweging ijvert voor minder waste, minder plastic en dus minder CO2.

Kraantjeswater boven

Ook in de horeca zet de trend zich door. Klanten passen resoluut voor al te veel plastic poespas. Bovendien wordt de wetgeving steeds strenger. Als restaurant of café ben je maar beter goed voorbereid. Een goede eerste stap? Kraantjeswater aanbieden, de goedkoopste manier om aan je groene imago te werken. Vrees je minder drank te verkopen? Voer een testperiode in en geef het een kans. Een groen imago levert heel wat op, maar verwacht vooral resultaat op de lange termijn. Met kraantjeswater kan je trouwens alle kanten op. Je kan gaan aromatiseren, bijvoorbeeld met gember of munt. Of ga voor leuke homemade sapjes en bied ze aan in mooie grote vaten op de bar. Denk aan vruchtensappen, limonade, ice tea of kombucha. Het is niet duur en je verrast je gasten. Een win-win!

Een zero waste café

Hét symbool van de plasticvrij beweging zijn natuurlijk de herbruikbare rietjes. De zero waste beweging zou ze liever helemaal bannen. Zijn rietjes toch nodig? Kies dan voor herbruikbare exemplaren van roestvrij staal. Die kan je makkelijk schoonmaken met een speciaal borsteltje. Plastic lepeltjes en roerstokjes zijn ook uit den boze. Vervang ze door composteerbare exemplaren, zoals bamboe.

Bied je meeneemmaaltijden aan, dan kan je kiezen voor plasticvrije of herbruikbare verpakkingen met statiegeld.  Of laat klanten hun eigen potje meenemen. Je kan ze hierin aanmoedigen door korting te geven. Wegwerpbestek - en bordjes zijn natuurlijk ook helemaal verleden tijd. Gooi je voedseloverschotten wel eens makkelijk weg? Think again. Een organisatie uit de buurt is er vast heel blij mee. En last but not least, vertel je klanten over je groene initiatieven. Plastic is passé dus opscheppen mag.

Zero-waste Plastic Microplastics

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties

Lees meer