Opgerolde kleverige honingmosterdworstspiraal met peren, hazelnoten & knolselderijpuree

Het begin van de winter is niet het einde van het boomgaardjaar. De bomen worden gesnoeid en alle takken worden gehakseld en gebruikt voor het roken. Appels, peren en kweeperen kunnen een hele winter meegaan. Vandaag gaan wij aan de slag met opgerolde kleverige honingmosterdworstspiraal met peren, hazelnoten & knolselderijpuree uit ‘Uit De Boomgaard’ van Stuart Ovenden. 

“Dit is een perfect gerecht voor de late herfst. De combinatie van kleverig, zoet, hartig en een vleugje pittigheid van de mosterd is precies waar je zin in hebt op een koude avond in november, bij een kampvuur, met een winterjas aan en een dikke sjaal om.” 

BENODIGDHEDEN:

Voor 4 personen:

  • Voor de knolselderijpuree
    • 750 g knolselderij, geschild, grof gehakt
    • 1 dl hete melk
    • 50 g boter
    • 6 lente-uitjes, gehakt
  • Voor de worst en peren
    • Een keten van 12 goede varkenschipolata’s (ze moeten aan elkaar vastzitten)
    • 3 rijpe peren
    • klont boter
    • klein wijnglas droge peren- of appelcider
    • 1 el grove mosterd
    • 2 el honing
  • Voor erbij
    • 100 g verse hazelnoten, gehakt
  • Benodigdheden

    • 2 houten spiesen, geweekt in water

BEREIDINGSWIJZE:

Doe de stukken knolselderij in een grote pan en schenk er water bij tot ze onderstaan. Voeg een snufje zout toe, breng het water aan de kook en laat de knolselderij ongeveer 20 min. sudderen, tot hij zacht is. Giet hem af. Doe hem weer in de pan en pureer hem grof met een pureestamper. Roer de hete melk, boter, lente-uitjes en wat zout en peper erdoor. Leg het deksel op de pan en houd de puree warm tot de worstjes klaar zijn.

Draai de tussenstukjes van de worstjes los en druk het worstvlees naar een uiteinde, zodat je één lange worst krijgt. Rol de worst op tot een spiraal en steek er kruislings twee spiesen door om hem vast te zetten.

Halveer de peren en verwijder het klokhuis met een balletjessteker. Bak de worst ongeveer 10 min. per kant in een grote koekenpan op middelhoog vuur, tot hij rondom bruin is. Doe een flinke klont boter in de pan en voeg de peren toe. Roer na 5 min. de cider, mosterd en honing erdoor en voeg zout en peper toe. Leg het deksel op de pan en laat alles 15 min. sudderen op laag vuur; keer de peren en worst af en toe. Strooi voor het serveren de gehakte hazelnoten erover en geef de knolselderijpuree er apart bij.

Uit De Boomgaard | Stuart Ovenden | p. 56 | Sterck & De Vreese – Luitingh-Sijthoff

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!