Paris-Brest

Paris-Brest

INGREDIËNTEN

 • Aantal personen: 4

Voor het soezendeeg
180 gr melk
75 gr boter
150 g bloem
3 à 4 dooiers
2 à 3 eieren

Voor de banketbakkersroom
50 gr suiker
25 gr bloem
1/4 l melk
40 gr vers gemalen koffie
2 dooiers
150 gr room 40%
50 gr geschaafde amandelen
Bloemsuiker

Bereiden

 1. Maak het deeg. Breng de melk met boter, suiker en zout aan de kook en voeg snel de bloem toe. Droog aan de zijkant van het vuur en voeg beetje bij beetje de dooiers en eieren toe. Flink mengen, weg van het vuur.
 2. Spuit het deeg met een spuitzak met een mondje van 10 mm in drie lagen in een ronde vorm op een licht ingevette bakplaat of op bakpapier. Bestrooi gul met geschaafde amandelen.
 3. Bak het deeg in een op 180°C voorverwarmde oven, de eerste 40 minuten met de oven gesloten. Open daarna even de oven zodat de stoom kan ontsnappen en laat dan nog 15 minuten verder bakken. Laat afkoelen op een rooster.
 4. Voeg de suiker, bloem en eidooiers voor de banketbakkersroom samen en meng en klop strak.
 5. Verwarm de melk met de koffie tot hij net niet kookt, zeef en giet op het bloem-ei-suikermengsel. Zet op het vuur tot net aan het kookpunt en klop ondertussen stevig het mengsel.
 6. Bestrooi met bloemsuiker en laat volledig afkoelen. Tip: leg een vanillestokje in je strooibus met bloemsuiker, voor een heerlijke vanilletoets.
 7. Klop ondertussen de room op.
 8. Klop het mengsel los en vermeng met de opgeklopte room.
 9. Snij het gebak horizontaal middendoor, smeer de banketbakkersroom op de onderste helft en leg er de bovenste helft bovenop.
 10. Serveer met met een bolletje (vanille-)ijs of sorbet.

Tip

In 1910 creëerde toppatissier Louis Durrand op vraag van Pierre Giffard, de organisator van de wielerwedstrijd Paris-Brest-Paris, dit dessert. De donutvorm moet een fietswiel voorstellen. Variante : vervang de koffie door een soeplepel matcha (groene Japanse poederthee) heerlijk voor de liefhebbers.