Peetvader van de Belgische gastronomie stopt ermee

Oergastronoom Jacques Colemont van Hasseltse klassezaak Figaro houdt er na 52 jaar mee op. “Ik kook nog ontzettend graag, maar ik ben 75 en er is geen opvolging”, zegt chef Jacques Colemont aan Het Nieuwsblad. 

Meer dan vijftig jaar geleden opende Jacques Colemont (75) zijn eerste restaurant in Rapertingen bij Hasselt. Een Belgische bistro die bekend stond om zijn uitstekende frieten en mosselen. Maar Jacques had meer in petto. De chef volgde immers een opleiding bij sterrenchef Roger Souvereyns. Zo verhuisde hij zijn zaak naar de Mombeekdreef, en noemde het restaurant Figaro.

52 onafgebroken jaren

Na 52 onafgebroken jaren houdt Jacques Colemont ermee op. “Met pijn in het hart, want ik voel nog te veel energie in mijn lijf. Maar een ondernemer die hier wil komen wonen, deed een bod dat ik niet kon weigeren”, vertelt hij aan Het Nieuwsblad. Het nieuws sloeg – zeker in Hasselt en omstreken – in als een bom. De chef is er zelf nog niet goed van. “Dit heeft mij echt overvallen. Tot twee weken geleden had ik nog geen seconde aan stoppen gedacht. Integendeel: net als zovelen heb ook ik de voorbije maanden aan take-away gedaan.” Toen Colemont een bod kreeg dat hij niet kon weigeren, besloot hij om het pand te verkopen. “Omdat het aanbod zeer correct was, hebben de onderhandelingen hooguit een half uur geduurd en ben ik met pijn in het hart akkoord gegaan.”

Geen Michelinster

Hoewel de chef wijd en zijd bekend is in de culinaire wereld en daarbij ook veel erkenning heeft gekregen, ontving hij nog nooit een Michelinster.  “Bewust. Dat heb ik altijd geweigerd. ‘Spaar me daarvan’, hoeveel keer ik dát niet aan een Michelin-inspecteur heb gezegd. Ik heb last van hoogtevrees. Hoe hoger je klimt, hoe dieper je kan vallen”, vertelt hij. Zijn eeuwige principe? “Altijd nederig buigen voor élke klant. Ik wilde mijn gasten de illusie geven dat ze het beter deden dan ik.”

Heeft de chef toekomstplannen? “Ik ga niet meer koken. Ik heb mij ingeschreven voor de Franse les en ga mij nu bezighouden met mijn kleinkinderen”, aldus Colemont.

7 wijntips van de sommelier van sterrenchef Alain Ducasse

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!