Pintjes op café zullen zaterdag verser dan ooit zijn

Mogelijk zal een pintje op een terras nooit meer zo fris smaken als zaterdag. De leidingen van zowat alle cafés zijn gereinigd in aanloop naar de grote heropening. Daarnaast vervingen veel brouwerijen hun oude voorraad bier noodgedwongen door kakelvers gerstenat.

Tegen zaterdagochtend zal AB Inbev zo’n 800 kilometer aan leidingen gereinigd hebben op maar liefst 9000 horecalocaties in ons land. Door die leidingen zal vervolgens bier stromen dat moeilijk veel verser kan zijn. Omdat een gesloten vat Jupiler of Stella Artois volgens de brouwerij hoogstens drie maanden goed blijft – en de sluiting van de horeca al van oktober vorig jaar dateert – zal elk vat Inbev-bier dus vervangen zijn door een vers vat. De biergigant belooft 20 miljoen pinten klaar te hebben staan voor de ‘Grote Bevrijdingsfeesten’. “De combinatie van de reiniging van de leidingen en het vervangen van de vervallen vaten, zorgt er inderdaad voor dat mensen een perfecte frisse pint zullen krijgen”, klinkt het.

Eerste hulp bij biertekort

Ook kleinere brouwerijen maken van de gelegenheid gebruik om orde op zaken te stellen. Bij de cafés verbonden aan Haacht (Primus, Tongerlo) zit het reinigingswerk er bijna op, bij brouwerij Van Steenberge (Augustijn, Piraat) is het nog alle hens aan dek. “Maar we geraken er”, zegt brouwer en baas Jef Versele aan De Standaard. Dat betekent ook: met de gevraagde leveringen bier.

“Ik heb de indruk dat de vraag nog veeleer voorzichtig is”, vult Versele aan. En hij is niet de enige. “Mogelijk denken sommigen: voor hetzelfde geld laat minister Frank Vandenbroucke ons binnenkort weer sluiten”, aldus Alain De Laet van brouwerij Huyghe (Delirium, Averbode). Bij brouwerij De Brabandere (Bavik, Kwaremont) vreest salesmanager Stijn Vermoere zelfs dat sommige horecabazen de opkomst van zaterdag onderschatten. “Het wordt een bom. Wat als iemand maar acht vaten heeft staan, en die zijn vóór tien uur ’s avonds op? De meeste brouwerijen zijn gesloten op zondag, net als drankgroothandels.”

Om dat voorval te voorkomen, voorzien meerdere brouwerijen een vorm van ‘depannagedienst’: een telefoonlijn die in het weekend toch bemand is of een chauffeur die zaterdag en zondag kan uitrukken om eerste hulp bij biertekort toe te dienen.

Minimumtijd brouwproces

Mogelijk proef je straks dus bieren zoals je ze nooit eerder hebt geproefd. Zo kan een tripel van Westmalle net iets anders smaken, omdat sommige vaten maar de minimumtijd van het brouwproces hebben doorstaan. “Wij denken dat een tripel op z’n best is na vijf maanden, maar er zullen er dus ook al jongere te vinden zijn van twee maanden,” zegt directeur van Westmalle Philippe Van Assche aan De Standaard. Ook Duvel maakt ten slotte van de gelegenheid gebruik om zijn nieuwe 6,66%-bier in een hoop cafés uit een vat te laten vloeien.

Bron: De Standaard

LEES OOK

Brandweer roept horeca op om rekening te houden met hulpdiensten: ‘Elke seconde telt’

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!