Recept: wortelcake met cream cheese vulling

Niets schreeuwt meer Pasen dan wortels. Denk hier richting dessert en je komt uit bij wortelcake. Omdat een cake voor velen vaak te zwaar is na een uitgebreid diner, is hier een wortelcake-koekjesrecept waarvoor je je broeksknopen niét hoeft los te maken! 

Ingrediënten

Voor 16 koekjes

De cream cheese vulling

110 g roomkaas
210 g poedersuiker
1 el patentbloem
1 tl vanille-extract

De koekjes

250 g patentbloem
halve tl baking soda
halve tl zout
100 g suiker
220 g bruine suiker
2 grote eieren
110 g geraspte wortelen
1 el vanille-extract
1 tl kaneelpoeder
60 g pecannoten (gehakt)

Bereiding

De cream cheese vulling

In een middelgrote mengkom meng je de roomkaas, poedersuiker, bloem en vanille extract samen met een vork totdat alles mooi door elkaar is gemengd. Schep nu 16 gelijke balletjes icing met een theelepeltje en leg ze neer op een bakplaat die je hebt bedekt met bakpapier. Stop het in de diepvries voor ongeveer één uur.

De koekjes

Verwarm de oven voor op 180˚C. In een middelgrote mengkom mix je de bloem, baking soda en zout samen. Zet even aan de kant. Pak nu een grote mengkom en meng de boter, suiker, bruine suiker samen met een handmixer voor 1 à 2 minuutjes. Voeg nu één per één de eieren toe, daarna de vanille en kaneelpoeder. Meng door elkaar. Vervolgens voeg je de bloem nog toe en meng je totdat dit helemaal is opgenomen door het deeg. Tot slot vouw je de geraspte wortelen en de gehakte pecannoten er nog doorheen.

Maak 16 balletjes van het koekjesdeeg en leg deze op een bakplaat met wat bakpapier. Je gebruikt hier best 2 bakplaten voor, anders kunnen de koekjes aan elkaar gaan bakken. Maak je vingers een beetje vochtig en maak een klein deukje in het midden van ieder balletje deeg. Hier leg je de cream cheese balletjes in die je in de diepvries had gelegd.

Het overgebleven koekjesdeeg gebruik je om de koekjes dicht te maken. Zorg ervoor dat je de randen van de koekjes goed dichtmaakt zodat de vulling er tijdens het bakken niet door zal lopen. Bak de koekjes voor zo’n 15 tot 18 minuten totdat de randjes lichtjes gebruind zijn. Let op dat je de koekjes niet té lang laat bakken, anders zal de vulling eruit vloeien.

Als laatste stap is het vooral héél belangrijk dat je de koekjes volledig laat afkoelen, al is de verleiding groot. Als je de koekjes optilt voordat ze volledig zijn afgekoeld, is de kans groot dat de cream cheese vulling nog warm is en dus gewoon zal blijven liggen.

Eet smakelijk!

Wortel Wortelen Dessert Vanille Pasen Pecannoten Wortelcake Paaskoekjes Cream cheese

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties