Gehaktbrood

Nu de temperaturen een duik hebben genomen, gaat de oven opnieuw vaker aan. Een versgebakken gehaktbrood is en blijft een absolute topper in zoveel Vlaamse gezinnen. Til deze klassieker naar een hoger niveau met het favoriete recept van Anthony Bourdain.

Ingrediënten voor

8 personen
2 el Koolzaadolie
1 Ui
3 stengels Selder
3 takjes Verse tijm
1 kg rundergehakt
750 g Kalfsgehakt
3 Eieren
50 g Panko
4 el Tomatenpuree
3 el Boter
500 g Champignons
2 Sjalotten
2 el Bloem
300 ml kalfsbouillon
120 ml slagroom
bereiding
  1. Verhit 2 el olie in een grote hapjespan met dikke bodem op matig vuur en doe er de ui, bleekselderij, marjolein en tijm bij. Kruid met peper en zout, draai het vuur wat lager en bak tot de groenten zacht en glazig, maar nog niet bruin zijn; roer af en toe om. Neem de pan van het vuur, schep de groenten in een grote kom en laat afkoelen.
  2. Verwarm de oven voor op 180 °C. Meng de beide soorten gehakt, eieren, panko en ongeveer 2 tl zout en . tl peper door de afgekoelde groenten, en werk de boel met blote handen (of met rubber keukenhandschoenen) door elkaar. Gebruik de resterende ½ el olie om een cake- of broodvorm mee in te vetten, schep het gehaktmengsel erin en druk het een beetje aan.
  3. Dek af met aluminiumfolie en zet het blik op een bakplaat in de oven; bak 1 uur. Verwijder de folie, smeer de tomatenpuree in een egaal laagje op het gehakt en zet nog 30 tot 45 min in de oven tot de kerntemperatuur in het midden 65 °C is. Haal het gehaktbrood uit de oven en laat in het blik op een rooster afkoelen.
  4. Maak ondertussen de saus. Verwarm de boter in een grote hapjespan met dikke bodem op hoog vuur. Doe de champignons erbij en bak ze al roerend tot het vocht verdampt is en ze een beetje piepen wanneer je ze door elkaar roert. Voeg de sjalotjes en peper en zout naar smaak toe en bak 3 tot 5 min, of tot champignons bruin en de sjalotjes glazig en licht goudbruin zijn. Strooi er de bloem over, blijf ongeveer 2 min roeren om de bloem te garen en giet er dan de bouillon bij.
  5. Klop de saus flink om de bloem er goed doorheen te mengen. Giet als je de saus wat al te dik vindt een extra scheutje bouillon of water erbij, draai het vuur laag en roer de room erdoor. Proef en breng zo nodig met wat peper en zout op smaak.
  6. Serveer het gehaktbrood in plakken en schep de saus erop of geef die er apart bij. Heerlijk met aardappelpuree.
delen

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!