Mergpijp met gerookte Holstein en truffelmayonaise
Een stijlvol recept van Jeffrey Decandt, chef-kok van restaurant Oude Meelderij in Eke.
Ingrediënten voor
4 personen
2 | Laurierbladeren |
1 el | Truffelpasta |
40 g | Sushiazijn |
60 g | eiwit |
2 dl | Arachideolie |
6 g | tijm |
10 g | Rozemarijn |
2 | Sjalotten |
2 g | peperbollen |
1 teentje | Look |
4 | Halve mergpijpen |
150 g | Zout |
150 g | Colorozozout |
2 el | Pompoenpitten |
2 el | Zonnebloempitten |
200 g | Suiker |
2 dl | Azijn |
3 l | Water |
1 | Rode ui |
500 g | Tussenribstuk van Holstein rund |
bereiding
- Laat het Holsteinrundvlees minstens 48 uur pekelen.
- Rook het gepekelde rundvlees 10 minuten koud in de rookoven of met een coldsmoker (bijvoorbeeld van Barbecook – voor pakweg €20 verkrijgbaar in elke winkel met een deftig assortiment barbecuetoestellen). Snij het vlees in dunne plakjes en rol ze op.
- Voeg het water, de suiker en de azijn samen en breng aan de kook. Snijd de rode ui fijn, voeg deze toe en laat die 1 minuut meekoken. Laat afkoelen in het kookvocht en hou apart.
- Maak truffelmayonaise. Mix het eiwit, sushiazijn en truffelpasta en monteer met de olie.
- Kruid de mergpijp met peper en zout en plaats 15 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven.
- Rooster de zaden en pitten.
- Dresseer de mergpijpen met de holsteinrolletjes, truffelmayonaise, rode ui en de pitten en zaden.