Orzo met kip, kaneel en zoete tomaat: kotopoulo kritharaki

De keuken van Cyprus is een smeltkroes van Mediterrane en Midden-Oosterse smaken. Die heerlijke combinatie zorgt voor gerechten met lokale producten, verse ingrediënten en seizoensgebonden groenten en fruit. Veel Cypriotische huishoudens kweken bovendien hun eigen voeding, persen hun eigen olijfolie en zijn daardoor bijna zelfvoorzienend. We brengen hier een recept voor orzo met kip, kaneel en zoete tomaat. "Er zijn heel veel versies van kritharaki (orzo) in de Griekse en Cypriotische keuken. We eten het vaak en maken het meestal klaar met tomaat. Dit is het soort eenpansgerecht dat iedereen af en toe zou moeten maken. Ik wed dat jong en oud het lekker vindt." - Georgina Hayden

Ingrediënten voor

5 personen
1 l Kippenbouillon
2 Uien
2 teentjes knoflook
Olijfolie
1 stokje Kaneel
1 el Tomatenpuree
5 rijpe tomaten
400 g orzo
6 kippendijen
1/2 tl gemalen piment
Grof zeezout
Zwarte peper
250 g Kerstomaten aan trosje
6 takjes oregano
75 g halloumi
bereiding

1. Verwarm de oven voor tot 200 °C. Verwarm de kippenbouillon. Pel en snipper de uien en knoflook. Schenk 3 eetlepels olijfolie in een brede braadpan en fruit de ui en knoflook 10 min tot ze zacht worden. Voeg het kaneelstokje en de tomatenpuree toe en bak 1 min mee. Rasp de grote tomaten er grof boven en roer erdoor. Roer dan de orzo erdoor en schenk de hete kippenbouillon erbij.

Schep de kippendijen om met het piment en flink wat zout en peper. Leg de kip op de orzo met de huid naar boven en leg de kerstomaatjes en takjes oregano erop. Besprenkel alles met olijfolie en zet ongeveer 30 min in de oven.

Kook aan het eind van de oventijd wat water in de waterkoker. Haal de pan na 30 min uit de oven en schenk er voorzichtig 150 ml kokend water bij (niet op de kippenhuid) en zet de pan terug in de oven.

Bak nog 25 minuten in de oven, of tot de huid van de kip krokant en goudkleurig is en het vlees gaar is. Haal de pan uit de oven, laat 5 minuten rusten, rasp er wat kaas over en serveer.

delen

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!