Pittige ramen noedels met sesam, aubergine en courgette

Wie Japan zegt, denkt meteen aan zalm, tonijn en Wagyu-rund. De lichte en smaakvolle Aziatische keuken heeft echter nog veel meer te bieden. Dat bewijst Tim Anderson, dé kenner van de Japanse cuisine, in zijn nieuwste kookboek Vegan JapanEasy. Vandaag bereiden we pittige ramen met sesam, aubergine en courgette.

Ingrediënten voor

4 personen
tl gemberwortel
1 Lente-ui
4 el geroosterd sesamzaad
4 porties ramennoedels
1/4 Chinese kool
100 g Miso
100 g tahin
1,2 l paddenstoelendashi
2 el mirin pittige chilisaus
4 el Sojasaus
3 courgettes
4 teentjes knoflook
tl szechuanpeper
4 el Sesamolie
4 el Plantaardige olie
1 Aubergine
tl chilivlokken
snufje Zout
1 tl Kristalsuiker
3 el Azijn
bereiding
  1. Snijd een halve courgette in lange, dunne lucifers of gebruik hier een spiraalsnijder voor. Schep de reepjes om met de azijn, suiker, het zout en een snufje chilivlokken en laat marineren terwijl je de rest klaarmaakt. Snijd de overige courgettes en de aubergine in partjes van ongeveer 1 cm dik.
  2. Verwarm de plantaardige olie, sesamolie, szechuanpeper, knoflook, gember en 1 el chilivlokken in een brede pan op matig vuur. Laat heet worden en laat alles een paar minuten sissen voor je de courgette en aubergine toevoegt. Schep ze om in de olie. Leg het deksel op de pan en stoombak ze ongeveer 15 min tot de groenten heel gaar zijn; roer elke paar minuten door. Schenk de sojasaus en mirin erbij, proef, en voeg chilisaus toe als je meer pit wilt.
  3. Laat nog ongeveer 5 min koken zodat de groenten de smaken kunnen absorberen. Breng intussen in een andere pan de dashi op laag vuur aan de kook en klop de tahin en miso erdoor tot er geen klontjes meer zijn (of gebruik een staafmixer, dat is sneller). Draai het vuur laag en houd de bouillon tegen de kook aan. Breng een grote pan water flink aan de kook en kook de kool in 1 min net gaar. Schep met een schuimspaan uit de pan en zet weg.
  4. Breng het water weer aan de kook en kook de ramen volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Giet af en laat goed uitlekken. Verdeel de ramen over vier kommen, schenk de miso-sesambouillon erover en roer de noedels los zodat ze niet aan elkaar kleven.
  5. Leg de aubergine en courgette erop (met alle olie), het gemalen sesamzaad, de courgettereepjes en de lente-ui. Meteen opeten en vergeet niet te slurpen!
delen

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!