Plaatkoek met pruimen en crumble

Googel eender welk recept en de ene na de andere foodblogger staat te popelen om je een gepersonaliseerde versie voor te schotelen. Vandaag bereiden we plaatkoek met pruimen en crumble van foodblogger Een lepeltje lekkers.

Ingrediënten voor

6 personen
300 g tarwebloem
70 g Kristalsuiker
200 g koude boter
75 g amandelpoeder
1/2 tl Fijn zeezout
450 g Pruimen
100 g bosbessen
1/2 Citroen
1/2 tl Kaneel
1/2 tl Vanillepasta
2 el maïszetmeel
scheutje Water
100 g amandelschilfers
50 g Bruine suiker
bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Mix de bloem met de suiker (150g), gesneden blokjes boter, amandelpoeder en zout in een foodprocessor tot zich een deeg vormt. Bekleed een bakblik van 30 op 20 cm met bakpapier. Schep 4/5 van het deeg in de vorm, leg er een stukje plasticfolie op en duw plat tot de bodem helemaal bedekt is. Verwijder de folie en bak de koek 20 min in de voorverwarmde oven. 
  3. Maak intussen de vulling. Halveer de pruimen (reine claude of président) en verwijder de pit. Doe de pruimen, bosbessen, citroensap, suiker (70g), kaneel en vanillepasta (of 1 tl vanille-extract) in een kookpot met dikke bodem en breng aan de kook. Laat 10 min op middelhoog vuur doorkoken onder regelmatig roeren. 
  4. Roer de maïzena los met een scheutje water en roer door de vruchtencompote tot alles goed gemengd is. Laat nog 1 min doorkoken en neem van het vuur.  
  5.  Meng voor de crumble amandelschilfers en bruine suiker met je vingers door het overgebleven deeg, terwijl je het in kruimels uit elkaar wrijft. 
  6. Schep de vruchtencompote op de koek. Verdeel er de crumble over en duw een beetje in de compote. Bak nog 25 min. Neem uit de oven en laat volledig afkoelen op een rooster.  
  7. Ga met een mes langs de randen en neem de koek met behulp van het bakpapier uit de vorm. Snijd in stukken en serveer.
delen

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant. 

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!