Ribeye tataki met sojasaus-sesamdressing en geroosterde rijst

Vandaag bereiden we ribeye tataki met sojasaus-sesamdressing en heerlijk geroosterde rijst uit kookboek 'Boter, botten, zout' van Nicole Pisani. ‘Tataki  betekent rauw of licht gebakken, maar ik raad aan om de ribeye in dit geval héél lichtjes te bakken. Dit recept zou je normaal gesproken met een minder vet stuk vlees zoals ossenhaas maken, maar ik ben een beetje geobsedeerd door ribeye en de smaak ervan is fantastisch, omdat het vlees met vet is doorregen. Het gerecht ontstond toen ik als privékok werkzaam was op Ibiza. Ik eindigde op een boot waar ik met slechts een handvol ingrediënten canapés moest maken. Ik had wat ribeye, tamari, sesamolie en limoen tot mijn beschikking. Grappig genoeg wilden ze meer toen alles op was, wat aangeeft dat goed koken vaak niets anders is dan het maken van het beste gerecht met de producten die je hebt.’ 

Ingrediënten

4personen

Ribeye tataki met sojasaus-sesamdressing en geroosterde rijst

Bereiding

Ribeye tataki met sojasaus-sesamdressing en geroosterde rijst

1. Snijd uit de ribeye het vette gedeelte dat op een oog lijkt. Bewaar dit voor een roerbakschotel met rundvlees.  

2. Wrijf de steak in met mosterdolie, bestrooi met zeezout en zwarte peper en schroei in een heel hete pan snel aan beide kanten dicht Haal uit de pan en laat rusten. Wikkel de steak zodra hij is afgekoeld strak in plasticfolie en laat tot 2 dagen in de koelkast rusten. 

3. Snijd het vlees vlak voor het serveren met een scherp mes in dunne plakjes, leg deze op een bord en besprenkel met de mosterdolie. Laat op kamertemperatuur komen. 

4. Meng de tamari, de sesamolie, sap en zeste van limoen, de gember en de norivlokken voor de dressing, sprenkel over het vlees en garneer met lente-ui en geroosterde rijst. 

ribeye steak vlees recept

Als je iets wilt aanpassen aan dit gerecht, vraag dan gerust onze AI-chef Lio om advies.

Vraag het aan Lio

Reacties