Spiering tempura met mango-appel salsa

Willem Asaert is een van de meest gewaardeerde culinaire journalisten van ons land. Zijn smaakpapillen hebben een ongelofelijke invloed op restauranthouders over heel België. Maar wat eet hij wanneer de lentezon haar intrede doet? Vandaag bereiden we spiering tempura met mango-appel salsa.

Ingrediënten

2personen

Spiering tempura met mango-appel salsa

Bereiding

Spiering tempura met mango-appel salsa 30 m

Schil en snijd de mango, appels, peer en avocado in blokjes. Meng alle andere ingrediënten samen en voeg dit bij het fruit en de avocado. Laat twee uur marineren in de koeling en werk net voor het serveren af met een rasp van limoen.  

Snijd de koppen van de visjes en haal voorzichtig de ingewanden eruit of laat dit werkje op voorhand door de visverkoper doen. 

Maak een tempuradeeg door het water kort en niet te krachtig onder de bloem te mengen. Roer niet tot een gladde massa, maar zorg ervoor dat het deeg nog licht klontert. Een te glad deeg verliest zijn licht en krokant karakter tijdens het frituren.  

Verhit frituurolie tot 160°C - 170°C. Haal de visjes een voor een snel door het beslag en bak ze maximaal per drie. Laat uitlekken op keukenpapier. Correct gebakken tempuraproducten laten nauwelijks vetsporen na.  

Serveer met de mango-appel salsa 

 

Tips & tricks

Spieringen zijn kleine visjes die zowel in zoet, brak als zeewater voorkomen. In onze contreien waren deze visjes vroeger in gefrituurde vorm populair, goedkoop en hartig volksvoedsel. Sommige viswinkels genoten door de verkoop een bijzondere reputatie. Zoals bijvoorbeeld de voormalige Antwerpse viswinkel Coppens, waar de flamboyante wereldvoetballer Rik Coppens het leven zag. Spiering heeft nog andere historische connecties. Zo liet volgens de overlevering tsaar Peter de Grote als fervent liefhebber van gebakken spiering de grondvesten van de nieuwe hoofdstad, het latere Sint-Petersburg, precies aan de oevers van de Neva bouwen, omdat daar elk voorjaar grote scholen spiering zich ophielden.  

spiering tempura

Als je iets wilt aanpassen aan dit gerecht, vraag dan gerust onze AI-chef Lio om advies.

Vraag het aan Lio

Reacties