Tomaat-garnaal

Eentje die je ongetwijfeld als kind vaak op tafel kreeg: een klassieke tomaat-garnaal. Helemaal niet moeilijk om te maken, maar toch heel lekker. Eén van de Belgische klassiekes waar je van kan blijven genieten in de zomer. 

Ingrediënten

4personen

Tomaat-garnaal

Bereiding

Tomaat-garnaal 60 m

Breng een pot water aan de kook. De tomaten moeten erin kunnen passen. 

Verwijder alle steeltjes van de tomaten en snijd de taaie stukjes eruit. Snijd ook een kruisje in de top van de tomaten. Dompel de tomaten 12 seconen onder in het kokende water. Tip: hou ze er niet té lang onder anders wordt het tomatenvlees te melig!

Spoel alle tomaten af onder koud water en ontvel ze voorzichtig met een mesje. Snijd vervolgens het hoedje an de tomaat en leg dit opzij voor later. Schep de zaadlijsten uit de tomaat en snijd het middenstuk weg zodat de tomaat volledig hol is. Opgelet: zorg dat hij wel nog heel blijft, je moet hem nog opvullen. 

Pel de verse grijze garnalen. Doe ze in een mengkom en schep er een lepel mayonaise in. Roer alles om. Let erop dat er niet té veel mayonaise in het spel is. Druppel wat citroensaus erbij, proef en kruid bij naar smaak. 

Doe olijfolie in een schaal en bestrijk de tomaten met een keukenpenseel langs de buitenkant, doe dit ook bij de hoedjes die opzij liggen. Vul de tomaten met de garnalensalade en plaats de hoedjes er terug op. 

Serveer met een salade en met frietjes. Smakelijk!

 

Tips & tricks

Maak dit alleen in de zomer klaar wanneer de tomaten vol en rijp genoeg zijn. De andere seizoenen brengen minder verse tomaten met zich mee. 

Belgische keuken grijze garnalen tomaat-garnaal nationale feestdag Belgische klassiekers garnaal tomaat vis

Als je iets wilt aanpassen aan dit gerecht, vraag dan gerust onze AI-chef Lio om advies.

Vraag het aan Lio

Reacties