Sergio Herman en Zwitserse driesterrenchef op zoek naar jong talent

Sergio Herman en Zwitserse driesterrenchef op zoek naar jong talent
13 maart 2019 Raf De Mot
Door Nieuws

Om zijn Fundaziun Uccelin in de Benelux meer bekendheid te geven, gaat de Zwitserse driesterrenchef Andreas Caminada van Schloss Schauenstein in Fürstenau – 19/20 in Gault&Millau en nr.47 in The World’s 50 Best Restaurants – samenwerken met Sergio Herman.

De Zeeuwse topchef zal net als Caminada als mentor, aankomend individueel talent in de keuken en restaurantsector begeleiden. In 2015 zette Caminada samen met zijn echtgenote de Fundaziun Uccelin op. Dat is een ngo om mensen met minstens drie jaar beroepservaring meer kansen te geven  zich professioneel te ontwikkelen via een zeer gevarieerd en hoogstaand programma.

VLEUGELS GEVEN

Met ‘Uccelin’, Reto-Romaans voor ‘klein vogeltje’, verwijst Andreas Caminada in zijn moedertaal naar het opzet om jong talent sterkere vleugels te geven. “In andere sectoren zoals de kunst- en filmwereld bestaan soortgelijke foundations,” aldus Caminada.

“Enkel in de restaurantsector zijn dergelijke initiatieven eerder zeldzaam. Met de Fundaziun Uccelin bieden we een uniek, individueel programma van 20 weken. Twee keer per jaar kunnen vier tot zes kandidaten kiezen uit een aanbod aan werkervaringen in meer dan zestig toprestaurants en dertig ambachtelijke food en drankenproducenten verspreid over heel de wereld.”

BENELUX

Om de Fundaziun Uccelin in de Benelux meer aandacht te geven, zet Sergio Herman mee zijn schouders onder deze NGO. “Kandidaten kunnen eerst telkens een paar weken in de verschillende restaurants van me meewerken,” aldus Sergio Herman.

“Niet om uren garnalen te pellen maar wel om op korte tijd inzicht te krijgen in hoe we precies werken. Ik wil mijn kennis delen en mensen mee klaarstomen voor een succesvolle toekomst. Daarom kunnen ze ook in Nederland of Vlaanderen bij ambachtslui diverse workshops volgen om dan in Europa, Azië of Amerika verder restaurantervaring op te doen. Zo worden ze op korte tijd in diverse zaken helemaal ondergedompeld om nieuwe inzichten op te doen, hun creativiteit aan te scherpen en inspiratie op te doen.”

DUURZAAM ONDERNEMEN

Het programma wordt met Zwitserse precisie en in samenspraak met de kandidaten uitgetekend. De Fundaziun Uccelin neemt de kosten – tussen € 10.500 en 13.000 – volledig op zich. “We zijn een ngo en organiseren daartoe fundraisers. Daarnaast reserveren we van elke restaurantrekening van Schloss Schauenstein een bedrag voor de Fundaziun Uccelin en kunnen we af en toe op donors rekenen,” aldus Andreas Caminada.

Kandidaten die het programma hebben doorlopen, vinden vaak nadien vast werk op één van de toplocaties waar ze ervaring hebben opgedaan. “Voor alle duidelijkheid, de Fundaziun Uccelin is voor mij geen middel om mensen voor Schloss Schauenstein of één van mijn restaurants aan te trekken.”

“Onze doelstelling is om individueel talent op korte termijn veel nieuwe kennis op te laten doen om hen én de restaurantindustrie sterker te maken. Iedereen spreekt vandaag over duurzaam ondernemen. Wel, het intens kneden van gepassioneerd toptalent hoort voor ons daar ook bij.”
(Tekst en foto’s: Willem Asaert)

Geïnteresseerden met minstens drie jaar beroepservaring en onder de 35 jaar, kunnen via www.uccelin.com een cv en motivatiebrief insturen. Een Board of Trustees die bestaat uit vooraanstaande mensen uit de restaurantsector, zakenwereld en cultuursector selecteert de kandidaten.

Facebook Comments

0 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*