Sir Anthony Van Dijck

Sir Anthony Van Dijck
8 april 2019 Antoine
Door Clubleden, Restaurants

Een avondje in de Sir Anthony Van Dijck is al voor de helft geslaagd op het moment dat je via de nauwe Vlaaykensgang dit iconische restaurant binnenstapt. Meteen word je overweldigd door de authentieke charme van dit 16de eeuwse gebouw. Sir Anthony Van Dijck bestaat ondertussen meer dan vijfenveertig jaar en is al die tijd eigenzinnig de eigen koers blijven varen. Die koers is de klassieke Franse gastronomie. ‘Klassiek’, niet in de zin van ‘zoals Bocuse en Robuchon’, maar van ‘in de geest van Escoffier’. Ook huidig chef Jöran De Backer, die acht jaar als rechterhand van Mr. Paesbrugghe heeft gewerkt, voor hij in januari 2017 samen met zijn echtgenote Natalie Wuestenbergs de zaak overnam, heeft niets aan het concept veranderd. Sommige gerechten, bijvoorbeeld de gemarineerde zalm met limoen en bieslook, staan zelfs al van dag 1 op de kaart. Verwacht hier geen schuimpjes, zalfjes, cresjes of eender welke gastronomisch tierelantijntje. Een gerecht dat op de kaart staat als Gegrilde tarbotfilet, witloof en mosterd verschijnt ook zo op je bord: een mooi stuk vis met perfect gebraiseerd witloof en mosterdsaus met veel diepgang en hooguit een aardappelbereiding erbij. De redenering is eenvoudig: kies kwaliteitsproducten – De Backer houdt niet zo van de term ‘luxeproducten – en als die top zijn, en je bereiding is ook goed, krijg je een topgerecht dat verder geen hocuspocus nodig heeft. Je zou kunnen zeggen dat een oerklassiek restaurant als Sir Anthony Van Dijck niet meer van deze tijd is. Maar daar staat tegenover dat geen enkel andere benadering van de gastronomie zou passen in deze context. En dat, hoewel Sir Anthony Van Dijck al decennia kan rekenen op een vast en trouw publiek, steeds meer jonge mensen deze parel (her)ontdekken. Met een viergangenmenu voor 56 euro is de drempel een pak lager dan je misschien wel zou denken.

SIR ANTHONY VAN DIJCK
Oude Koornmarkt 16
2000 Antwerpen
Tel. 03 231 61 70
www.siranthonyvandijck.be