Slecht nieuws voor de horeca: versoepelingen nog niet in zicht

De ingelaste paaspauze heeft momenteel nog niet het gehoopte effect om versoepelingen te kunnen doorvoeren. Dit betekent slecht nieuws voor de horeca. De heropening zal wellicht opnieuw worden uitgesteld. Al lijkt de roep om de heropening van terrassen misschien wel luid genoeg te klinken. "Buiten is alles beter dan binnen."

Het Overlegcomité buigt zich drie weken ver in de paaspauze morgen opnieuw over de huidige coronamaatregelen. Deze gelden nog minstens tot eind april, maar zoals beloofd vindt er eerst een herevaluatie plaats om een duidelijker beeld te schetsen. Met de huidige cijfers van 250 covidpatiënten in het ziekenhuis en 900 mensen op intensieve zorg, klinken versoepelingen momenteel niet haalbaar.

Terrassen open op 1 mei?

Toch zijn die versoepelingen waar iedereen op zit te wachten. De scholen kunnen deels heropstarten, en de horeca houdt angstvallig de adem in op het verdict. Vanuit Vlaanderen wordt wel actief geijverd om op zijn minst de terrassen te openen op 1 mei, met extra financiële steun daarbij. Dit terrasdebat was actief aanwezig in de media de afgelopen twee weken. Morgen volgt waarschijnlijk het sluitstuk.

Dat de horeca volledig binnen en buiten mag heropenen, lijkt onwaarschijnlijk. Coronacommissaris Pedro Facon deelde vorige week mee aan De Tijd dat hij mikt op midden mei. Toch lijkt het laatste woord over de horeca nog zeker niet gezegd. Steeds meer groepen, zoals onder andere strandbarhouders, ijveren actief voor een heropening van de terrassen als een tussenoplossing. "Een wonderoplossing is het niet. Buiten is alles beter dan binnen, maar het mag niet zorgen voor een overrompeling in de steden of aan de kust", vertelt een federale bron aan Het Laatste Nieuws.

Extra steunmaatregelen

Horeca Vlaanderen was daarentegen niet zo opgezet met het terrassenplan. Op basis van heel wat concrete cijfers en feiten haalde CEO Matthias De Caluwe vorige week aan dat die terrassen op zich zonder het fysieke restaurant binnen niet economisch en operationeel haalbaar zijn. Het is dus even afwachten of het Overlegcomité de terrassen wel degelijk wilt openen en of hier bijkomende steunmaatregelen aan verbonden zullen zijn, zoals Horeca Vlaanderen voor de horeca-ondernemers eist.

LEES OOK:

Strandbarhouders smeken om terrassen te openen: ‘Frigoboxtoeristen herleven. Dit is niet rendabel.’

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties

Lees meer