Soep met rijst en kokkels

Vandaag bereiden we een heerlijke soep met rijst en kokkels op Spaanse wijze van foodblogger Didi Van Haren.

BENODIGDHEDEN:

  • 500 g kokkels
  • 2 laurierblaadjes
  • 160 g rijst
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 1 tomaat of 2-3 el tomatenblokjes uit blik
  • 1/2 prei, fijngesneden
  • 125 ml witte wijn
  • 1, 25 l groentebouillon
  • enkele saffraandraadjes
  • 1 tl gerookt paprikapoeder (dulce)
  • enkele takjes dragon, fijngehakt
  • 1 el olijfolie
  • zout & peper

BEREIDINGSWIJZE:

Week de kokkels een half uurtje in gezouten water. Laat ze uitlekken en spoel ze af.

Verwarm de kokkels met een bodempje water en de laurier en kook ze tot ze opengaan. Haal ze met een schuimspaan eruit en dek af met aluminiumfolie. Giet het kookwater door een zeef waarbij je het vocht opvangt. Zet de kokkels en het opgevangen kookvocht apart.

Snijd de tomaat doormidden en rasp hem zodat je het vel overhoudt of gebruik wat tomaten in blokjes uit blik.

Verhit de olijfolie in een diepe pan en bak een paar seconden de knoflook tot hij begint te ruiken en doe hier de ui bij. Laat alles op een zacht vuur 8 min bakken terwijl je af en toe roert.

Voeg de prei toe en laat alles 4 min verder bakken. Giet daarna de tomatenpulp erbij samen met de gerookte paprika en bak alles 3 min al roerend om.

Doe nu de rijst erbij en roer goed om zodat de rijst bedekt is met de sofrito. Giet de wijn hierbij samen met de saffraan en laat aan de kook komen. Schenk 1,25 l warme bouillon met het gezeefde kookvocht van de kokkels bij de rijst. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat alles 15 min zachtjes koken of tot de rijst net gaar is.

Breng de soep op smaak met versgemalen peper en eventueel nog wat zout. Bestrooi de soep met wat gehakte dragon en doe hier de kokkels bij. Serveer meteen.

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!