Soulever: Nieuw festival zet souschefs en sommeliers in de kijker

Op 24 maart vindt in Oostende de allereerste editie van Soulever plaats, een nieuwsoortig foodfestival waar het voor één keer eens níét om de chefs draait. Initiatiefnemers zijn Vincent Florizoone, Alexandre Ravays en Glenn Vandenberghe.

Plaats van het gebeuren is Thermae Palace in Oostende, waar Vincent Florizoone sinds enkele maanden de nieuwe chef is van Brasserie Albert. Florizoone was in december van vorig jaar een van de initiatiefnemers van Chefs Collective Belgium.

Met dat evenement wilden de organisatoren solidariteit en samenhorigheid in de gastronomie en de voedingssector aanmoedigen. Het was zeker niet de eerste keer dat de chef met opmerkelijke evenementen buiten de lijntjes kleurt. Denk maar aan Flemish Foodbash.

OPWAARDEREN

Nu staat Florizoone samen met Glenn Vandenberghe van restaurant La Guera in Knokke-Heist opnieuw mee aan de bakermat van een nieuw evenement: Soulever. “Soulever is Frans en het staat voor opwaarderen”, zegt Florizoone daarover. “In ons festival gaat het voor één keer eens niet om de (sterren)chefs, maar focussen we op souschefs en sommeliers.”

En dat mag wel eens, want de rol van sommelier, en zéker die van souschef, wordt vaak schromelijk onderschat. “Niet alleen verzetten souschefs zelf enorm veel werk; bovendien zijn zij het die het restaurant rechthouden wanneer de chef er niet is”, zegt Vandenberghe.

IN DE SPOTS

“De meeste chefs weten verdomd goed wat ze aan hun souschef hebben”, gaat de chef verder. “Maar doordat zij steeds in de schaduw van de chef werken, krijgen ze bij het grote publiek zelden de waardering die ze verdienen.”

En dus worden de souschefs voor één keer van uit de keuken gehaald en krijgen ze een plaatsje onder de spots. De line-up is nog niet volledig rond, maar uiteindelijk zullen 10 sommeliers en 10 souschefs, ondersteund door de beats van 5 dj’s, het beste van zichzelf geven.

STERREN EN GM-TOPSCORES

Tot nog toe hebben al zeven restaurants hun deelname toegezegd en het zijn niet van de minste: de sterren en de GM-topscores doen je duizelen. Liefst drie tweesterrenrestaurants en één restaurant met één ster, sturen hun souschef naar Soulever.

Tom Vinke van De Kromme Watergang (Sluis, Nederland), Michael Vanderhaeghe van Hostellerie St-Nicolas (Elverdinge), Tim Versyck van De Jonkman (Brugge) en Wouter Braam en Victor Vander Avort van Cuiness 33 (Knokke). Daarnaast tekenen ook Pradip Neupane en Keith Couhysder van La Guera (Knokke-Heist) en  Hendrik Dequeker van Kok Au Vin (Brugge) present.

SOMMELIERS

Ook bij de sommeliers is de line-up nog niet volledig, maar ook hier krijgen we een pleiade aan michelinsterren. Zo stuurde Filip Claeys van De Jonkman niet alleen zijn souschef naar Oostende, maar ook z’n sommelier Jasper Van Papeghem. Die was in 2017 nog beste sommelier van België.

Met Antoine Lehebel van Bon-Bon, Quinty Deceuninck (Chambre Séparée) staat de teller voorlopig op 6 michelinsterren. Raf Van Pottelbergh (Humphrey) en Jonas Kellens (DIM Dining) hebben ook al toegezegd. Alexandre Ravays (The Vine) zal de sommeliers coördineren.

Soulever – zondag 24 maart 12-23u30 – Koningin Astridlaan 7 – 8400 Oostende. Prijs tickets: €16,92

Klik hier voor tickets

Hof van cleve De jonkman Sommelier Food festival Souschefs Bonbon Hostellerie st-nicolas Vincent florizoone Glenn vandenberghe

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties