Spice Sunday: Foelie

Op zondag duiken we de specerijenkast in. Er staat immers zoveel lekkers in dat we vaak te weinig gebruiken. Elke week zoomen we in op een specerij en bekijken we waarvan de specerij komt en wat er lekker bij is. Deze week halen we de foelie uit de kast.

Foelie, oh zo onbekend en onterecht oh zo onbemind. Foelie is het jasje van de nootmuskaat. Zoals de naam verraadt, is nootmuskaat de noot van een vrucht. Foelie is het kleine vliesje dat net rond de noot zit. Vergelijk het met appelpitjes, daar zit ook een dun vliesje rond. Foelie koop je dus in zijn geheel gedroogd. Het uitzicht is misschien wat bizar, maar de geur is zalig. Hoe ruikt het? Uiteraard kan je een vleugje nootmuskaat erin herkennen en doet het wat denken aan peperkorrels, kruidnagel of bloemen. Je kan foelie gebruiken in alle gerechten waaraan je nootmuskaat zou toevoegen.

OORSPRONG

Indonesië

COMBINEER MET

Kip, lam, kalfsvlees, vis, kool, bloemkool, selder, wortel, ui, aardappel, zoete aardappel, spinazie, pompoen, appel, pruim, citroen, zachte kaas, eieren, melk, vanille

IDEETJES

Voor- of hoofdgerechten

Voeg foelie toe aan je bouillon. Je basisbouillon wordt veel lekkerder. En een goede bouillon maakt een goede soep, lekkere risotto of saus.

Kook foelie mee met je soep. Als het lang genoeg gekookt heeft, mix je het velletje gewoon mee.

Foelie aan je curry toevoegen? Doen! Smaakbommetjes zoals curry’s worden hier enkel beter door!

Als je chutneys maakt, voeg dan eens wat foelie toe aan je pot. Hoe langer je chutney staat, des te lekkerder hij wordt.

Foelie toevoegen aan romige gerechten is altijd een goed idee. Maak je een gratin, voeg het toe. Of doe een beetje foelie aan je macaroni met kaassaus, je comfort food smaakt nog beter.

Dessert

Foelie past in kruidige desserts zoals worteltaart. Stevig, maar heerlijk.

Drank

Verrassen, maar echt lekker is wat foelie in je warme chocolademelk te gooien. Je drankje krijgt hierdoor een heerlijke diepgang. Uiteraard, gebruik er niet te veel van. Je wilt niet dat het overheerst.

Bron: The Grammar of Spice – Caz Hildebrand

Specerijen Foelie Nootmuskaar

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties

Lees meer