Spice Sunday: Komijn

Spice Sunday: Komijn
21 juli 2019 Ise Kenis
Door Nieuws

Op zondag duiken we de specerijenkast in. Er staat immers zoveel lekkers in dat we vaak te weinig gebruiken. Elke week zoomen we in op een specerij en bekijken we waarvan de specerij komt en wat er lekker bij is. Deze week halen we de komijn uit de kast.

komijn

Komijn is een specerij die overal ter wereld gebruikt wordt. Van Nederlandse komijnkaas tot Indische curry’s tot Mexicaanse burrito’s. Komijn is al sinds de Romeinse tijd populair. De bekende Romeinse schrijver Plinius durfde zelfs beweren ‘when one is tired of all seasonings, cumin remains welcome’. Komijn is dus de ideale specerij om in huis te hebben en veel te gebruiken.

OORSPRONG

De oorsprong van komijn is onbekend. Waarschijnlijk komt het uit Egypte en de Oost-Mediterraanse regio.

COMBINEER MET

Kip, lam, rundsvlees, zeevruchten, bonen, bietjes, kool, wortel, raapjes, aubergine, ui, pompoen, aardappelen, rijst, chili, eieren, linzen, look, koriander, kaneel, citroen, sinaasappel

IDEETJES

Hoofdgerechten

Rooster wat komijn, maal het in je vijzel en meng er wat zeezout onder. Dip een gekookt (kwartel)eitje in dit mengsel. Simpel, maar heerlijk.

Maak eens een bonendip zoals hummus. Komijn maakt het meteen smaakvoller, geeft het een diepgang. In hummus is komijn fantastisch doordat er ook limoensap en look bijzit, het contrast is geweldig.

Lamsvlees marineren? Gebruik komijn. Het vette vlees combineert goed met de stevige smaak van de komijn.

Komijn is een onderdeel van verschillende currypoeders. Durf extra komijn toe te voegen wanneer je een gerecht met currypoeder maakt. Je zal er geen spijt van hebben.

Pompoen geroosterd in de oven met wat zout, komijn en olijfolie is misschien wel het simpelste groentegerecht dat je kent. Toch is het fantastisch! Komijn toevoegen aan pompoensoep is ook een topidee.

Nog een van onze favorieten. Rooster bietjes in de oven, voeg komijn, zout en kaneel toe. Maak een dressing met olijfolie en citroen. Alweer een simpel en smaakvol groentegerecht.

Bron: The Grammar of Spice – Caz Hildebrand