Spice Sunday: Saffraan

Spice Sunday: Saffraan
14 juli 2019 Ise Kenis
Door Nieuws

Op zondag duiken we de specerijenkast in. Er staat immers zoveel lekkers in dat we vaak te weinig gebruiken. Elke week zoomen we in op een specerij en bekijken we waarvan de specerij komt en wat er lekker bij is. Deze week halen we de saffraan uit de kast.

saffraan

Saffraan is een fantastische specerij: het heeft een geweldig aroma en is prachtig van kleur. Saffraan was al in de Oudheid erg populair, je vindt saffraan vermeld in de Ilias van Homerus en de Bijbel. Het is bovendien de duurste specerij, voor een enkele gram tel je al snel heel wat euro’s neer. Dit is niet zomaar. Het oogsten van saffraan – de draadjes worden gewonnen uit een bepaald soort krokus – is erg intensief.

Omdat saffraan zo kostbaar is, wil je deze specerij ten volle gebruiken. Los je draadjes dus best altijd even op in een eetlepel kokend water. Meer kleur én vooral meer smaak.

OORSPRONG

West-Azië

COMBINEER MET

Kip, konijn, lam, eieren, vis, zeevruchten, aardappelen, prei, wortel, spinazie, tomaat, rijst, amandelen, pistache, look, sinaasappel, citroen, peer, perzik, abrikoos, kardemom, room

IDEETJES

Hoofdgerechten

Een fantastisch gerecht is en blijft risotto à la Milanese: een basisrisotto met saffraan en parmezaan. Geweldig in z’n eenvoud. Hetzelfde geldt voor paëlla. De saffraan is een geweldige toevoeging aan een heerlijk gerecht.

Simpel en lekker koken met saffraan kan uiteraard ook. Gril wat groentjes in de oven of op de barbecue. Serveer ze met fijngesneden peterselie en een sausje op basis van yoghurt, look en saffraan.

Voeg wat saffraan toe aan je brood- of pistoletdeeg. Saffraanbrood met gezouten boter, fantastisch op zich.

Maak saffraanpuree. Verwarm enkele eetlepels melk en enkele eetlepels olijfolie. Laat de saffraan erin trekken. Plet je puree en meng er het saffraanpapje door.

Dessert

Lekker (Vlaams) is een klassieke rijstpap met saffraan à la bomma. Dit is niet voor niets een klassieker!

Saffraanslagroom is trouwens ook fantastisch om een doodgewoon ijsje af te toppen. Of nog lekkerder, maak je eigen ijs en voeg wat saffraan toe.

Drank

Saffraan wordt niet zo veel gebruikt in drankjes. Toch kan het erg lekker zijn! Maak eens warme melk met honing of saffraan. Of voeg wat saffraan toe aan je koffie, dit is populair in Arabische landen.

Bron: The Grammar of Spice – Caz Hildebrand