Spice Sunday: Za'atar

Op zondag duiken we de specerijenkast in. Er staat immers zoveel lekkers in dat we vaak te weinig gebruiken. Elke week zoomen we in op een specerij en bekijken we waarvan de specerij komt en wat er lekker bij is. Deze week halen we de za'atar uit de kast.

Deze week maken we kennis met za’atar. Het verschil met de vorige weken is dat za’atar geen pure specerij is, maar een specerijenmix.

INGREDIËNTEN

Za’atars hoofdingrediënt is wilde tijm. Dit is moeilijk te verkrijgen, het groeit enkel in het Midden-Oosten, voornamelijk in Libanon, Palestina en Israël. (En de wilde tijm plukken is op verschillende plekken verboden!) Dit ingrediënt maakt de specerijenmix net zo lekker. Daarnaast bevat za’atar ook sesamzaad en sumak. (Heb je een opfrissing nodig over sumak? Lees het hier.) De meeste za’atars bevatten ook zout, gedroogde oregano of tarwe.

Net zoals alle specerijenmixen bestaan er verschillende za'atarvarianten. Zo zijn er varianten met paprikapoeder, koriander- of komijnzaad. Koop je za’atar? Lees dan steeds de verpakking. Elke variatie is lekker op zijn eigen manier. Weet gewoon wat je in huis hebt.

OORSPRONG

Za’atar komt van het Midden-Oosten, het wordt gebruikt in Libanon, Israël, Palestina, Jordanië, Syrië…

IDEETJES

Voor- of hoofdgerechten

De simpelste manier om za’atar te gebruiken? Strooi op zondagochtend niet enkel zout, maar ook wat za’atar op je gekookte eitje. Heerlijk.

Dressings met za’atar zijn ook altijd simpel en heerlijk. Meng za’atar, honing en olijfolie. Klaar.

Maak een variant op lookbroodjes of bruscetta. Rooster een stukje stokbrood (of nog beter, platbrood) met olijfolie en za’atar. (Of maak een kruidenboter met een goede kwaliteit van boter, grof zout en za’atar.)

Lamsvlees is lekker met za’atar en komijn. Rooster je een lamsboutje? Smeer het in of marineer het met de twee specerijen.

Maak eens zelf hummus en besprenkel deze met za’atar. Lekker broodje erbij en je hebt een topper van een lunch.

Stoof wat aubergines in de pan met wat granaatappelsiroop, peper, zout en za’atar. Zo heb je een eenvoudig smaakvol groentegerecht.

Zin in een kaashapje? Prak feta en voeg za’atar, sumak en chilivlokken toe. Verpak het in een filodeeg (of ander lekker deeg) en bak het. Of maak een croque of een panini met deze vulling.

Bron: The Grammar of Spice – Caz Hildebrand

Tijm Specerijen Za'atar Midden-oosten

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties