Sterrenchef Filip Claeys kookt in sociaal buurtrestaurant: ‘Het is een donker jaar voor veel mensen’

EXCLUSIEF VOOR ABONNEES

28 buurtrestaurants in Vlaanderen lanceerden onlangs Buurtopjebord.be, een digitaal platform voor hun takeaway-maaltijden tijdens de feestdagen. Tweesterrenchef Filip Claeys stelde voor het Brugse buurtrestaurant ‘Pas Partout’ het menu samen en testte dat ook uit met de plaatselijke koks.

Tekst: Steven Verhamme

“Ik werd voor het project aangesproken door iemand van Sobo. Die vzw creëert duurzame tewerkstellingstrajecten op maat voor personen met verminderde kansen op de arbeidsmarkt. Ik vond het mijn taak en plicht als chef om daaraan mee te werken. Het is een donker jaar voor veel mensen en dus was ik blij dat ik hen op deze manier kon steunen. Sommige mensen hadden het de voorbije maanden financieel moeilijk, veel mannen en vrouwen kregen ook niet de kansen op de arbeidsmarkt die ze verdienen”, aldus Claeys.

Pas Partout

Samen met het buurtrestaurant Pas Partout stak Claeys een feestmenu onder de noemer ‘Plat Partout’ in elkaar. Het werd een complete kerst- en nieuwjaarsbox waarbij de kopers kunnen kiezen tussen twee uitgewerkte menu’s. “Ze krijgen in elke box een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert. Bij de ene maakte ik een cannelloni van gedroogde ham met roquette salade, pesto en parmesan. Daarbij zit ook een soepje. Als hoofdgerecht koos ik voor stoofpot van everzwijn, wat verwijst naar de periode van het wild waarin we nu zitten, dit in combinatie met knolselderpuree. Als dessert krijgen de mensen een chocoladebrownie”, vertelt Filip.

 

“Er is ook bij ons veel armoede, we staan er alleen niet genoeg bij stil.”

 

“Daarnaast is er ook een vismenu met een noordzeevissalade van kabeljauw met aardappel en augurk en als hoofdgerechten pladijsfilet ‘Vis van het jaar’ met prei, bouillon aardappel en beurre noissette. Het valt me op dat veel mensen in armoede nooit vis eten uit financiële overweging. Nu krijgen ze die kans wel. Twee partners ondersteunen ons bij het aanleveren van de producten: Tino’s fruit/groenten in Knokke zorgt voor de groenten en Horeca Totaal Brugge staat borg voor het vlees, de vis en de zuivelproducten.”

Feestmenu voor minderbedeelden

Claeys deed de ontwikkeling van de menu’s en leerde de mensen van Sobo hoe die klaar te maken. “Bij die vzw hebben ze een productiekeuken waarmee ze voor OCMW’s en minderbedeelden koken. Sobo zorgt dan voor de productie en de logistiek. Via de website kunnen mensen bestellen en vinden ze de afhaalpunten. Twee jaar geleden kookte ik ook al voor de Club Brugge Foundation, dat was voor mensen met een beperking of mannen en vrouwen die van het rechte pad af gegaan waren. Ik heb toen met hen een feestmenu gekookt voor andere mensen die het moeilijk hadden. De opkomst was toen gigantisch en dat was best schrijnend en confronterend voor mij. Er is ook bij ons veel armoede, we staan er alleen niet genoeg bij stil.”

De topchef van tweesterrenrestaurant De Jonkman stapte om die reden ook in het ‘Buurt op je bord’-project. “Ik wil minderbedeelden een feestmenu aanbieden, maar vergeet niet dat zij die in de buurtrestaurants werken het ook moeilijk hebben. Hun sociaal restaurant is momenteel dicht. Tijdens het kokerellen voor Sobo heb ik samengewerkt met iemand met een visuele beperking. Een weegschaal met stemcomputer zorgde ervoor dat hij ook kon meewerken. Ik was daardoor erg aangedaan. Ik ben dan blij dat ik mijn kennis kan delen, het geeft me een goed gevoel.”

Vind alle info via www.Buurtopjebord.be

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!