Sterrenchef trekt Aspergefestival op gang

Sterrenchef trekt Aspergefestival op gang
27 april 2019 Raf De Mot
Door Nieuws

Dit weekend vindt in Puurs het jaarlijkse aspergefestival plaats. In tal van kraampjes valt te proeven van verschillende hapjes met asperges. Peter van het festival is niemand minder dan sterrenchef Ferdy Debecker, van het nabijgelegen restaurant Eyckerhof.

Zeg in Klein-Brabant nooit dat de beste asperges uit Mechelen of – godbetert! – uit Limburg komen! Het witte goud wordt immers al sinds 1885 gekweekt in Hof Van Coolhem in Kalfort, deelgemeente van Puurs.

HISTORISCHE LINK MET PUURS

Grote bezielster was de familie van de Wiele, toenmalige eigenaars van Hof Van Coolhem, en eigenaars van vele gronden in Puurs, Kalfort, Bornem, Sint Amands en andere gemeenten uit Klein-Brabant. Lang waren de boeren-pachters afhankelijk geweest van de vlasteelt, maar toen die eind van de 19de eeuw in elkaar stortte, waren de boeren maar wat blij dat ze een alternatief vonden. Want de zanderige bodem bood bijzonder weinig alternatieven.

Puurs is trots op deze historische link met asperges en zet het witte goud heel het seizoen, dat tot 24 juni duurt, in de kijker. De kick-off wordt gegeven dit weekend, met een heus aspergedorp in de Dorpsharttuin van Puurs-St-Amands.

Vandaag, zaterdag, kun je nog tot 22 uur genieten van lekkere asperges in alle mogelijke bereidingen. Morgen begint de aspergedag al om 11 uur, de laatste bordjes worden uitgeschept om 19 u.

DIVERS AANBOD

Het aanbod is divers. Grootste publiekstrekker is natuurlijk Ferdy Debecker, chef van sterrenrestaurant Eyckerhof, laatste Belgische medaillewinnaar op de Bocuse d’Or en peter van het festival. Hij is morgen persoonlijk op het festival om een aspergegerecht met broodskorst en spekreepjes te serveren.

Ook Hof Van Coolham is vanzelfsprekend van de partij; Bisztro The Jade, vleesrestaurant Get Roasted (met een barbecuerecept) en Puurs Lof, allemaal restaurants en bistro’s uit de buurt plus nog een aantal traiteurs zoals Kok.er.Ellen, elk met hun visie op asperges. Met onze excuses als we er vergeten.

Naast de horecabedrijven uit de buurt doen ook de verenigingen hun duit in het zakje, met onder meer aspergetapa’s en zelfs gin op basis van asperges.

Aspergefestival Puurs, Dorpshart Puurs; zondag van 11 – 19 u.

(Portretfoto Ferdy: Uit In Vlaanderen foto festival:  Kurt Willaerts)

0 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*