Sunken Still-batch 2: Belgisch heldenverhaal krijgt vervolg

Sunken Still-batch 2: Belgisch heldenverhaal krijgt vervolg
16 november 2018 redactie
Door Nieuws

Filliers zit niet stil. Twee jaar na de lancering van de Sunken Still, de allereerste Belgische rye-whisky, komt de distilleerderij uit Bachte-Maria-Leerne met een tweede batch van deze uitzonderlijke whisky. Liefhebbers zullen zich moeten reppen, want er zijn slechts 6.000 flessen voorzien.

Bij Filliers zijn het drukke dagen. Enkele weken na de installering van de gloednieuwe pot stills om er single malt whisky mee te maken, lanceert de distilleerderij een tweede batch van zijn Sunken Still, twee jaar geleden de allereerste Belgische roggewhisky.

Deze whisky was een eerbetoon aan de arbeiders van de distilleerderij tijdens de Eerste Wereldoorlog. Om te vermijden dat de (koperen) stookketels in handen van de Duitse bezetter zou vallen – die alle metaal dat ze konden vinden, opeisten om er oorlogsmateriaal mee te maken – haalden ze de ketels zélf weg om ze in de Rekkelinge, een rivier in de buurt van de distilleerderij, naar de bodem te laten wegzinken. Om ze na de oorlog weer opnieuw boven te halen.

Die Sunken Still was de allereerste Belgische ryewhisky – whisky van rogge gemaakt. Dit soort whisky is vooral in Amerika populair (waar men ook de alternatieve schrijfwijze ‘whiskey’ prefereert), waar wij in België en de rest van Europa toch vooral eerder de Schotse traditie van single malt – whisky van gemouten gerst – aanhangen.

Toch is rye whisky een heel mooi product, met dezelfde hint van bitterheid en kruidigheid met accenten van gedroogd fruit. Deze tweede batch heeft drie jaar lang mogen rijpen op nieuwe bourbonvaten van Amerikaanse eik, en die rijping zorgt dan weer voor een zachte en evenwichtige whisky met duidelijke vanilletoetsen en een lange en warme afdronk.

Opmerkelijk: voor deze whisky werd alleen maar rogge gebruikt, terwijl in Amerika 51% rogge al volstaat om van een rye whiskey te mogen spreken.

De oplage wordt beperkt tot 6.000 flessen: dat is méér dan het klinkt – uiteindelijk is België een klein landje – maar niettemin geldt ‘op is op’. Wij gaan alvast niet te lang wachten om onze fles in huis te halen.

Prijs: 29,95€ voor 50 cl – 45% ABV

0 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*