Terrassen openen in Luxemburg: 'Versoepeling die weinig invloed zal hebben op cijfers'

Hoewel de coronacijfers in Luxemburg niet veel beter zijn dan de onze, mochten de cafés en restaurants er na bijna vijf maanden hun terrassen weer openen. Het is een belangrijke stap richting vrijheid, maar de regels tijdens een horecabezoek blijven voorlopig nog streng.

Na bijna vijf maanden hebben horeca-uitbaters in Luxemburg hun terrassen weer mogen openen. Onder strenge regels weliswaar, want het mag enkel in openlucht tussen 6 uur ’s ochtends en 18 uur ‘s avonds. De tafeltjes moeten op anderhalve meter van elkaar staan of met plexiglas worden afgeschermd. Met uitzondering van mensen in hetzelfde gezin mogen er slechts twee personen samen aan een tafeltje zitten. Wie zich verplaatst, moet verplicht een mondmasker dragen.

Sterk signaal

Net als bij ons gingen de cijfers in Luxemburg de laatste weken weer in stijgende lijn omhoog. Toch vond de regering het belangrijk om een signaal te geven aan de moedeloze bevolking. Ook de experten stonden achter het besluit. “Onze besmettingen blijven vrij hoog, maar we kijken vooral naar de bezetting op intensieve zorg”, vertelt viroloog Claude Muller van het Luxembourg Institute of Health aan De Tijd. "Het risico van de versoepeling is natuurlijk niet nul", vervolgt Professor Muller hem. "Maar het is aanvaardbaar". Momenteel wordt er maar een vijfde van de bedden door coronapatiënten ingenomen. Op basis van die huidige bezetting van de ziekenhuizen durfden ze de inschatting maken.

Weinig invloed

De uitbaters en inwoners van Luxemburg zijn duidelijk tevreden met de versoepeling. Er gaan opvallend veel flessen champagne, gin-tonics en cocktails over de toog. “Het geld in de portemonnees van de mensen staat in brand: na al die maanden thuisblijven is iedereen bereid veel uit te geven”, vertelt horeca-uitbater Jean Da Costa aan De Tijd.

Uitbater Jonathan Germay denkt dat de versoepeling weinig invloed zal hebben op de cijfers. ‘‘Onze heropening na de eerste golf leidde ook niet tot stijgende curves. De besmettingen gebeuren vooral binnenskamers.” Daar is ook terrasbezoeker Anne-Catherine het mee eens. “Mensen die hier in de kou komen eten, zullen eerder met de griep dan met corona in het ziekenhuis belanden. Ik maak me meer zorgen over de duizenden landgenoten die met de paasvakantie op reis vertrokken zijn. Als de curves over enkele weken weer stijgen, zal het niet aan ons liggen, maar aan de besmettingen die zij meebrengen uit Spanje, Dubai of Egypte.”

Bron: De Tijd

LEES OOK

Marc Van Ranst bevestigt: ‘Horeca open op 1 mei? Onmogelijk’

Heropening Corona Heropening horeca Coronacrisis Terrassen Versoepelingen Horecacrisis Luxemburg

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties