The World’s 50 Best Restaurants komt naar Antwerpen

The World’s 50 Best Restaurants komt naar Antwerpen
28 juni 2019 Raf De Mot
Door Nieuws

Amper enkele dagen na de triomf voor Peter Goossens en Hof van Cleve  in The World’s 50 Best Restaurants mag België opnieuw juichen: de volgende ceremonie zal in Antwerpen plaatshebben. En ja: dat is béter nieuws dan je op het eerste gezicht zou denken.

“Oké, heel mooi, maar is dat nu zó belangrijk?”, zul je misschien denken. En inderdaad: op het eerste gezicht lijkt het niet zo heel veel belang te hebben. Of de award ceremonie nu in Antwerpen of in Bakoe, Azerbeidjan plaatsheeft: dat gaat de rangschikking toch niet beïnvloeden?

Euhm, nee. Of toch niet rechtstreeks. Maar onrechtstreeks is dit wél een goede zaak voor de Belgische gastronomie. In het zog van de organisatie volgt namelijk een hele delegatie van journalisten.

26 REGIO’S – 1.040 STEMMERS

En vooral: leden van het stemcollege. Zoals je misschien wel weet, wordt de lijst van de 50 Best opgemaakt op basis van het stemgedrag van een stemcollege. Het stemcollege bestaat uit 1.040 foodies, journalisten en professionelen in de horeca.

Als je je afvraagt waar dat aantal vandaan komt: dat college is onderverdeeld in 26 regio’s. België behoort tot de Benelux-regio, en niemand minder dan Ambiance-redacteur Willem Asaert is de voorzitter van die jury. Leuk om weten, toch?

Elke regio mag veertig juryleden afvaardigen – netjes verdeeld onder mannen en vrouwen. Die juryleden moeten tien restaurants nomineren. Ze mogen alleen restaurants kiezen waar ze de afgelopen 18 maanden daadwerkelijk zijn geweest. En van die tien mogen er hooguit zes uit de eigen regio komen.

GERUCHT WORDT OFFICIEEL

Het gerucht ging al een tijdje rond, maar nu is het blijkbaar ook officieel, volgens Gazet van Antwerpen. Wanneer heel het circus in de Koekenstad neerstrijkt, is nog niet bekend.

Waar we wél al zeker van mogen zijn, is dat in het zog van de organisatie en de chefs uit de top-50, een heel legertje journalisten en leden uit het stemcollege in Antwerpen zullen neerstrijken. En die zullen van hun tijd gebruik maken om een aantal restaurants te gaan bezoeken, die ze dan mogelijk het jaar daarop gaan nomineren.

VERGEZOCHT?

Vergezocht? Niet echt. Vorig jaar vond de ceremonie plaats in Bilbao. En dat vertaalde zich direct in een aantal opmerkelijke resultaten. Zo telt de top-50 zomaar even vijf restaurants uit Spaans Baskenland. En Asador Etxebarri rukte op van de tiende naar de derde plaats.

Het mogelijke effect van Antwerpen 2020 zal uiteraard pas in 2021 merkbaar zijn. Staat Peter Goossens in 2021 stevig in de top-25? Rukken Chambre Séparée en The Jane op naar de hoofdlijst van 50? Maakt Willem Hiele zijn intrede in de uitgebreide 50+-lijst? Het zou zomaar kunnen. Echt waar.

We mogen dus echt wel spreken van een stunt, die Ben Weyts als Vlaams minister voor Toerisme voor een groot stuk op zijn hoed mag steken.