Tien tips voor de perfecte rijstkorrel

Tien tips voor de perfecte rijstkorrel
31 mei 2019 Ise Kenis
Door Nieuws

Rijst koken, dat is toch niet moeilijk, hoor ik je denken. Inderdaad, het is totaal niet moeilijk. Toch slagen velen erin om een droge en smaakloze korrel te serveren. Wil jij ook een fluffy en smaakvolle korrel? Hou rekening met deze tien geboden en je zal de perfecte rijst op tafel zetten. 

1 .Rijst in builtjes gebruiken is een doodzonde.

Het is erg makkelijk om een zakje rijst in een pan te zwieren en er een kwartier niet meer naar te kijken. Dit helpt de smaak echter niet. Bovendien is het niet zo gezond om plastic te koken. Plastic koken zorgt ervoor dat microplastics vrijkomen. Deze belanden dan in het water (en zo in de zee en in de visjes) of in je lijf. Liever niet. Een laatste reden om geen builtjes meer te gebruiken: je kan de rijst dan niet wassen. (zie ook puntje 4) 

2. Koop geen voorgekookte rijst. 

In de supermarkt vind je vaak voorgekookte rijst, de zogenaamde ‘parboiled rijst’. Deze is misschien iets sneller klaar, maar zeker niet zo lekker. (Vaak is de niet-voorgekookte rijst ook goedkoper. Win-win!) 

3. Kies je rijst: langkorrelrijst vs. rondkorrelrijst. 

Langkorrelrijst en rondkorrelrijst, je kent deze termen wel. Weet wanneer je gaat koken welke rijst het lekkerste is. Voor gerechten waarbij je wil dat de rijst veel vocht gaat opnemen, kies je voor rondkorrelrijst: voor paëlla, risotto, rijstpap of sushi. Wil je een gewone witte rijst bij je groente- of vleesgerecht? Gebruik dan een langkorrelrijst. De bekendste soorten zijn de jasmijnrijst en de basmatirijst. Maak je een eerder Oost-Aziatisch gerecht, kies dan voor jasmijn. Maak je iets met Indische of eerder Midden-Oosterse invloeden, gebruik je best een basmati. Weet je het niet? Kies dan wat je lekker vindt. 

4. Was de rijst. 

Dit is misschien wel de belangrijkste stap. Rijst moet je altijd wassen. Je wil je rijst perfect koken zonder aanplakken, dus wil je af van het zetmeel. Bovendien moet je ook de viezigheid van rijst afspoelen. Het is een heel proces om het rijstkorreltje van het rijstveld naar de supermarkt te brengen. De rijst wordt in bulk vervoerd en hierbij worden vaak pesticiden gebruikt. Geen probleem, als je de rijst genoeg spoelt, heb je geen last meer hiervan.  

Hoe was je de rijst? Doe de rijst in een zeefje en spoel ze tot het spoelwater helder blijft. 

5. Gebruik evenveel rijst als water. 

En voeg twee eetlepels extra toe, voor de zekerheid.  

6. Week voor je begint. 

Laat de pan met rijst en koud water een kwartiertje staan. Zo garandeer je een mooi kookproces. 

7. Kook op een laag vuur. 

Breng je rijst aan de kook. Begin op het hoogste vuur. Zodra er stoom onder de deksel vandaan komt, zet je het vuur op het kleinste pitje en begin je te timen: 12 minuten. 

8. Gebruik je stoom. 

Zodra je fornuis aanstaat, blijft de deksel op de pot. De stoom is cruciaal in dit kookproces. Gebruik dus ook een kookpot zonder gaatjes. (Of leg een velletje bakpapier onder de deksel.) Zodra je de deksel verwijdert, ontsnapt stoom. Te weinig vocht in je pot kan ertoe leiden dat je rijst aanplakt.  

9. Laat je rijst nastomen. 

Geef de rijst nog een kwartiertje om te nastomen onder de deksel. Na een kwartiertje dien je op. Het resultaat? De ideale rijst! 

10. Geen zin of tijd? Gebruik een rijstkoker.  

Vind je dit allemaal te veel gedoe? Koop een rijstkoker. Enkel de rijst even wassen, de rijst in de rijstkoker doen en klaar.  

0 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*