Tips en trucs die het snijden van pompoen eenvoudiger maken.

Het pompoenseizoen is aangebroken! Een kop dampende pompoensoep zorgt instant voor een ultiem herfstgevoel. Pompoenen dien je wel te schillen alvorens te consumeren. En iedereen die zich er al eens aan waagde, weet het: een pompoen schillen en snijden kan een echte strijd zijn. Maar met onderstaande tips wordt het een fluitje van een cent!

Het gaat er eigenlijk om dat je de pompoen zachter moet maken alvorens je aan het schil- en snijwerk kan beginnen. Prik of snij gaatjes in de pompoen en leg hem twee minuten in de microgolfoven, op vol vermogen. De gaatjes zijn essentieel zodat de stoom kan ontsnappen. Indien je dit vergeet, dan zal de pompoen ontploffen door de binnendruk. Laat vervolgens de pompoen nog even rusten en afkoelen in de microgolfoven en ze is klaar om te snijden.

Koken

Je kunt de pompoen ook koken om hem snijklaar te maken. Doe dan de hele pompoen in een grote pot met kokend water en laat die vijf tot tien minuten zachtjes koken. Je kan tijdens het koken al even proberen of je met een mes door de pompoen kan prikken. Als de schil zacht genoeg is, haal je de pompoen uit de pan en laat je hem even afkoelen. Nu kun je met een dunschiller heel gemakkelijk je pompoen schillen. Een leuk extraatje: doordat de pompoen (en de schil) zacht is, zal je veel meer vruchtvlees over houden. Doordat je je pompoen vooraf gekookt hebt, is snijden ook een peulenschil.

Roosteren

Een andere oplossing is om de pompoen te roosteren in de oven. Je kan dan de pompoen gewoon in plakken of kwarten snijden en de pitten en het draderige vruchtvlees verwijderen. De schil laat je er gewoon aan. Leg de pompoenparten met schil en al in een voorverwarmde oven van 200 graden en bak 20-25 minuten. Strikt genomen hoef je nu de schil zelfs niet te verwijderen want door het bakken is die zacht geworden en is hij nu eetbaar.

Gereedschap

Hoe je het ook aanpakt, zorg er wel steeds voor dat je het juiste gereedschap bij de hand hebt. Een groot, scherp en zwaar koksmes is van essentieel belang. Groot en scherp spreekt voor zich, maar een zwaar mes geeft je meer controle wanneer je in de pompoen aan het hakken bent. Daarnaast kan je ook de voor-en achterkant van de pompoen afsnijden om deze stabieler op de snijplank te kunnen laten staan.

Recept: Ravioli met pompoen en romige walnotensaus

 

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!