Tips van de sommelier: vijf favoriete natuurwijnen

Natuurwijnen. René Redzepi is grote fan, anderen noemen het dan weer de zoveelste hype in wijnland. Onze Culinaire Ambiance huissommelier Harm Rademan selecteert zijn vijf favoriete natuurwijnen.

 

BabioleBabiole

Land: Frankrijk (Côtes-du-Rhône) Druivenrassen: syrah, grenache Jaar: 2014 Prijs: 11,50 euro Verkrijgbaar op www.wine-searcher.com

Andrea Calek heeft ongeveer 5 hectare wijngaarden, gelegen tussen Valvignères en Alba La Romaine. De Tsjech leerde Frankrijk kennen tijdens een korte vakantie toen hij in het Tsjechische leger zat. Hij deserteerde en vestigde zich in Frankrijk waar hij allerlei banen had. Een van die banen was die van wijnboer. Calek werkte op biologische en biodynamische wijngaarden en leerde zo wijn maken, onder andere van buurman Gerald Oustric van Le Mazel, een van dé grondleggers van de vin naturel-beweging. Fans van Andrea Caleks natuurlijke wijnen portretteren hem vaak als de rockster onder de wijnbouwers.

 

Galichets 

Land: Frankrijk (Bourgeuil) Druivenrassen: cabernet franc Jaar: 2015 Prijs: 9,40 Verkrijgbaar op www.wijnimport.be

Het is bepaald geen overdrijving om te stellen dat Domaine de la Chevalerie bij de absolute top in rode Loirewijn gerekend mag worden. Cabernet Franc is de enige druif op dit domein. Het is een vroegrijpe druif die dus perfect past bij dit koudere klimaat. In 2012 werd de stap gezet naar de zogenaamde biodynamie. Tussen de wijnranken worden andere gewassen aangeplant voor een natuurlijke bescherming en evenwicht. Er wordt geoogst bij optimale rijpheid en de steeltjes worden volledig verwijderd om een teveel aan bitterheid te vermijden. Het resultaat zijn pure, frisse en elegante rode wijnen die naargelang de wijngaard variëren in intensiteit. Ze worden best fris gedronken – idealiter rond de 16 °C. Dat betekent evenwel geenszins dat het om lichte zomerwijntjes gaat. Deze soepele wijn heeft een behoorlijk lange afdronk en past uitstekend bij wit vlees, gevogelte en gebakken vis.

 

Chateau Revelette

Land: Frankrijk (Provence) Druivenrassen: cabernet sauvignon, syrah, grenache en carignan Prijs: 11,35 euro Jaar: 2015 Verkrijgbaar op www.wijnenpuro.be 

Chateau Revelette maakt naast de absolute topwijnen Le Grand Rouge en Le Grand Blanc een uitstekend basisgamma onder de naam Chateau Revelette. Peter Fischer heeft Duitse roots, maar belandde in 1985 in Jouques, in het noordoosten van de Provence, waar hij met steun van zijn familie Chateau Revelette kon kopen. Enkele jaren later trouwde hij met Sandra, de dochter van de vroegere eigenaars. Stap voor stap evolueerde hij naar meer natuurlijke wijnen. Gevolg? Alle wijnen zijn al jaren bio en sinds een zeven jaar worden de principes van de biodynamie toegepast. Cabernet sauvigon en syrah vormen de basis voor deze donkerrode wijn met een krachtige neus van rijp fruit en kruidigheid. Peter Fischer wil met deze wijn vooral de typische aroma’s van het Provence-terroir naar voor brengen. Mooi bij rood vlees, lamsbout, een gastronomische barbecue en een mooie couscous. Bewaart nog 5 jaar en kan jong best gekarafeerd worden.

 

Massieri Rosso

Land: Italië (Veneto) Druivenrassen: merlot, cabernet sauvignon Jaar: 2017 Prijs: 11,95 euro Verkrijgbaar bij Divino Wijnen in Dendermonde

Angiolino Maule is een van de grondleggers van de natuurlijke wijnbouw in Italië en dat al sinds de late jaren 1980. Hij wordt nu bijgestaan door zijn twee zonen Francesco en Alessandro. Hun landgoed is gelegen in de heuvels van Gambellara tussen Verona en Vicenza waar ze 9 hectare wijngaarden bezitten. In die wijngaarden werken ze volledig natuurlijk.In de kelders neemt de familie ook een zeer non-interventionistische benadering aan waarbij ze alle producten die vreemd zijn aan de wijn – zoals chemisch geselecteerde gisten en enzymen – geëlimineerd hebben. Ze gebruiken alleen natuurlijke gisten, filteren niet en voegen slechts een zeer kleine hoeveelheid zwaveldioxide toe aan de wijnen vlak voor het bottelen. Voor sommige van de wijnen is zwaveldioxide volledig geëlimineerd. De vergisting vindt spontaan plaats zonder temperatuurregeling en enkel met de natuurlijke gisten die zich op de druiven bevinden.Zuiverder dan dit wordt wijn niet.

 

Morgon van Lappiere

Land: Frankrijk (Beaujolais) Druivenrassen: gamay Prijs: 19,90 euro Verkrijgbaar op www.wijnvriend.nl

De Beaujolais streek heeft sterk te lijden onder het imago van de Beaujolais Nouveau. Heel jammer want onder de cru’s kun je prachtige wijnen vinden die sappig fruit en prima verteerbaarheid combineren met kracht, intensiteit en complexiteit. Het toonbeeld van eerlijke, natuurgetrouwe wijn is zeker de Morgon van Lapierre. Binnen Frankrijk kent deze wijn een soort cultstatus bij de aanhangers van le vin naturel. Een biodynamische cultuur in de wijngaard, met gebruik van autochtone gistsoorten en weinig of geen sulfiet. Alles is immers gericht op natuurzuiver fruit. De schitterende terroir van heel arme granietgrond zorgt voor beperkte opbrengsten. Weinig wijnen schenken zoveel puur drinkplezier als een Morgon van topkwaliteit.

Sommelier Harm rademan Natuurwijnen

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties