Toast met gerookte auberginekaviaar

Inktvis met postelein

INGREDIËNTEN

  • Aantal personen: 4

2 aubergines
4 teentjes knoflook in z’n geheel
Basilicum, koriander, platte peterselie, versnipperd teentje look
Vruchtvlees van 1 tomaat, in kleine stukjes
4 kerstomaatjes
4 dikke sneden stokbrood
Boter
Olijfkruid
Kleine basilicum
Olijfolie

Bereiden

  1. Snij de aubergine in lengterichting doormidden, besprenkel met olijfolie en plaats 10 minuten aan 180°C in een voorverwarmde oven.
  2. Rook de aubergine vervolgens 6 minuten op een (afdekbaar) barbecuetoestel. Week daarvoor rookhoutsnippers in water, strooi die op de gloeiende houtskool en wacht tot de rookkleur verandert van wit in blauw.
  3. Besprenkel de kerstomaatjes met frisse kruidenolie en plaats in de oven, tot ze openbarsten.
  4. Konfijt de lookteentjes: zet ze onder in olijfolie met tijm en rozemarijn, zet 8-9 minuten in de oven aan 180°C, en laat vervolgens in de olie afkoelen.
  5. Haal het vruchtvlees uit de aubergine, plet grof en werk af met basilicum, koriander, platte peterselie, verse look en enkele blokjes tomaat.
  6. Bak de sneden stokbrood goudbruin in de pan. Gebruik daarvoor verse boter. Dep de toastjes droog.
  7. Smeer een dikke laag auberginekaviaar op de toast en werk af met een gekonfijt lookteentje, het kerstomaatje en olijfkruid en kleine basilicum.

Tip

Alternatief: je kunt de aubergine ook koud roken, bijvoorbeeld met een cold smoke generator, maar dan moet je de aubergine vooraf wel volledig garen in de oven.