Dick Diver’s tomatentaart

Dick Diver’s tomatentaart
19 juli 2019 Ise Kenis
Door Recepten

Victoria Moore geeft in haar Wijn-spijsbijbel tips om de ideale link te maken tussen je gerecht en wijn. Deze tomatentaart combineert fantastisch met een witte (of roze) wijn uit de Provence, sauvignon blanc uit de Loire, gavi of arneis .

VOOR 4 PERSONEN

Ingrediënten 

  • 350 g diepvriesbladerdeeg, ontdooid
  • 3-4 el passata (je kunt ook wat knoflook in olijfolie goudbruin fruiten en een grotere hoeveelheid passata toevoegen. Dit zachtjes doorbakken tot de smaken zich vermengd hebben, en deze knoflokige passata als taartvulling gebruiken)
  • 1½ kilo middelgrote vleestomaten, in gelijke plakken  (ca. 5 mm dik) gesneden
  • een handje kappertjes (eventueel)
  • een handje olijven (eventueel)
  • zout en versgemalen peper
  • 1 el olijfolie
  • verse basilicum (eventueel)

Bereiding

Verhit de oven op 200°. Rol het bladerdeeg uit  tot een ronde lap van ca. 30 cm doorsnee of een rechthoek van ca. 20 bij 35 cm. Bestrijk het deeg met een heel dun laagje passata en beleg het dakpansgewijs in cirkels of rijen met de plakken tomaat. Ze slinken nogal door het bakken, dus zorg dat ze goed overlappen, zowel met hun eigen rij als met die ernaast. Bestrooi de tomaten eventueel met kappertjes en zwarte olijven, voeg zout en peper toe en besprenkel met de olijfolie.

Bak de taart 25-30 minuten, maar houd hem in de gaten zodat hij niet te donker wordt. Zet de oven dan op 150° en bak de taart nog zo’n 45 minuten door, of langer als dat nodig is.

De taart is klaar als de tomaten ingedroogd zijn en de bodem bros is. Haal de taart uit de oven, bestrooi eventueel met gescheurde verse blaadjes basilicum en klaar!