Topchef doet opmerkelijke oproep: “Moment om het systeem aan te passen”

Topchef doet opmerkelijke oproep: “Moment om het systeem aan te passen”
23 oktober 2018 redactie
Door Nieuws

Nog niet zo lang geleden was Karen Keygnaert de enige Vlaamse lady chef met een Michelinster. Toch sloot ze haar restaurant, A’Qi, om met Cantine Copine een andere richting uit te gaan: informeler en zonder het Michelincircus – maar nog steeds zéér lekker. Vandaag doet ze een opmerkelijk oproep naar de hotelscholen, die we integraal van haar Facebook overnemen.

“Ik kreeg net een mail binnen van een van onze hotelscholen. Of ik een stagiair wil deze zomer. Dat die gasten dat voor niks doen.”
“Een kleine opmerking bij het systeem dat al jaren bestaat….”
“Ik vind het fantastisch dat die gasten dat voor niks doen, hun zomer opofferen om bij te leren. Ik doe dit beroep al 24 jaar, heb het zelf op de werkvloer van een van de besten geleerd en heb al veel supergetalenteerde en gemotiveerde gasten als stagiair zien passeren. Namen noemen zou dit bericht nodeloos lang maken, maar ze weten zelf wel wie ze zijn.”
“Maar, zucht, ik heb er ook andere gehad, die een hele zomer voor niks op mijn zenuwen werkten, omdat er eigenlijk niks inzat, die het deden gewoon omdat het moest van school.”
“Dus ik heb gepast voor deze zomer. Omdat ik irritatie wil vermijden. Omdat het systeem zo bestaat dat die gasten niet moeten komen solliciteren zoals in de realiteit. Nee, je krijgt een individu toegewezen. Waarvan je bij de intake (het invullen van ieder jaar dezelfde papierwinkel) al weet, dit wordt goed, of dit wordt een zomer tanden bijten.”
“Wel, ik pas, ik heb geen zin meer in irritante zomers. Ik heb een superteam, een foute stagiair is meer werk en zuchten dan dat het helpt, meer nog, die helpt een goed team naar de knoppen.”
“Dus beste hotelscholen, misschien het moment om jullie systeem aan te passen. Laat potentiële stagiairs gewoon solliciteren voor een plaats. Laat ons kijken hoeveel jullie er niet kwijtraken en dan even de balans opmaken.”

(Tekst: Karen Keygnaert – Foto: Jan Darthet – facebook Cantine Copine)

1 commentaar

  1. Ward 9 maanden geleden

    Als stagiair werkten we wél aan een mini vergoeding maar nooit gratis. We werden gevraagd door de onderdirecteur of we binnen of buitenland kozen en vervolgens werden een aantal plaatsen voorgesteld waaruit je koos. Desgevallend bracht je een “eigen” nieuwe stageplaats aan. Toen spraken we over 6 op 7 werken. Duur in arbeidsuren bestond niet. De werkdag begon om 07u indien mogelijk tussen 15 en 18u rust en van 18u tot… terug op dienst. Wanneer je na dergelijke stages in uw schoolcarrière, nog steeds zin hebt in de HORECA, dán ben je KANDIDAAT om te beginnen. Dan léér je al doende en vooral met je ogen, dan ligt er een boeiende wereld voor je open. Voor ieder die niet past in dit profiel, enķel verder doen voor management. Anders loop je tegen een muur van onrealistische verwachtingen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*