Topchef Marcelo Ballardin: ‘Ik wist dat als ik op mijn 35 geen eigen restaurant had, ik mijzelf moest heruitvinden’

Twee succesvolle restaurants in Gent, een Michelinster en sinds kort schittert hij naast Sergio Herman in het nieuwe VTM-programma ‘Mijn keuken mijn restaurant’. Marcelo Ballardin staat niet stil, en dat allemaal terwijl hij pas op z’n 28 besloot om chef-kok te worden. “Ik was altijd al geïnteresseerd in koken, maar ik wist niet dat ik potentieel had om écht goed te worden.”

Een laatbloeier

Marcelo Ballardin is – en dat is zacht uitgedrukt – een culinaire laatbloeier. Hij was 28 toen hij besloot om zich in te schrijven voor een koksopleiding. “Wanneer ik het getal 30 dichterbij zag komen, sloeg de wanhoop toe. Het was nu of nooit. Ik was altijd al geïnteresseerd in koken, dus ik dacht waarom ook niet hé.” Marcelo besloot om er volledig voor te gaan en schreef zich in voor een intensieve koksopleiding aan de ‘London Cordon Blue School’ om vervolgens stage te lopen bij topchef Heston Blumenthal. “Oké, ik hield van koken maar ik had nooit gedacht dat ik potentieel had om er écht goed in te worden”, lacht hij.

 

“Ik heb altijd in toprestaurants gewerkt, dus ik nam die werkethiek met mij mee. De kwaliteit van het product en de sfeer waren voor mij de belangrijkste ingrediënten voor een goed restaurant.”

OAK

Marcelo leerde van de beste: na verschillende internationale toprestaurants ging hij aan de slag bij Hertog Jan in Brugge om vervolgens aan te spoelen op het strand van Cadzand in Pure C van Sergio Herman. Hij genoot met volle teugen van zijn rol als chef-kok, maar Marcelo had een ander doel in gedachten. “Ik wist dat als ik op mijn 35 geen eigen restaurant had, ik mijzelf moest heruitvinden.” Maar gelukkig was dat niet nodig, de chef opende in 2014 zijn eerste restaurant ‘OAK’ in Gent. “Ik heb altijd in toprestaurants gewerkt, dus het was ook vrij normaal dat ik een bepaalde werkethiek had meegenomen. De kwaliteit van het product en de sfeer in het restaurant waren voor mij de belangrijkste ingrediënten voor ‘succes’.”

Michelinster

Zoals elke gedreven chef, droomde Marcelo van een eigen Michelinster. En die droom werd – tot grote verbazing van Marcelo zelf –  werkelijkheid in 2018, wanneer Michelin OAK bekroonde met een Michelinster. “Het hele OAK-team was verrast. We waren zeker niet het meest voor de hand liggende restaurant om een ster te halen. OAK volgde de strikte Michelin-regels niet, het is absoluut geen luxe restaurant.” En toch sloeg de chef erin om zowel de klanten als de Michelingids te overtuigen van zijn talent.

Mijn keuken, Mijn restaurant

Niet veel mensen krijgen de kans om te schitteren op tv, nog minder krijgen de kans om dit te doen naast Sergio Herman. Marcelo sloeg twee vliegen in een klap toen hij toestemde om mee te doen aan het VTM-programma ‘mijn keuken, mijn restaurant’. “Het was nooit mijn bedoeling om tv-chef te worden. Maar ik hou wel van een uitdaging dus ik dacht, waarom ook niet?”

Rock Ambiance

Topchef Marcelo Ballardin houdt wel van een uitdaging, daarom twijfelde hij niet om mee te doen aan het evenement Rock Ambiance. ” Ik hoop dat dit niet eenmalig is, culinaire evenementen zijn heel belangrijk. Niet alleen voor Belgische chefs, maar eveneens om internationale chefs te ontmoeten.” Wat kan je van Marcelo verwachten? “Ik doe een gerechtje met kaviaar. Maar ik zeg nu al, ik maak 150 gerechten. Wees er dus snel bij, op is op.”

Wil je graag genieten van de kookkunsten van Marcelo Ballardin? Mis Rock Ambiance dan zeker niet! Op 22 en 23 maart in de Eskimofabriek in Gent. Deelnemen aan het event is gratis. Dus culinaire liefhebber, waar wacht je nog op? Zet het alvast in je agenda, wandel binnen en Marcelo en wij doen de rest!

Download je gratis ticket hier: http://event.ambiance.be/tickets/ 

 

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!