Tweede zilver voor Young Chefs doet dromen van méér

Tweede zilver voor Young Chefs doet dromen van méér
1 december 2018 redactie
Door Nieuws

Het Young Chefs Team Belgium heeft al het goede wat ervan verwacht werd na de eerste ronde van de Culinary World Cup, kunnen bevestigen in de tweede ronde. Ook daarin behaalden Guus, Lennert, Laurence, Abel, Wout en Neil een mooie zilveren medaille. En het buffet? Dat was om duimen en vingers bij af te likken, én een genot voor de ogen. Kijk zelf maar.

Nadat het zestal zondag een driegangendiner voor zeventig gasten – bezoekers van de Expogast-beurs in Luxemburg en anonieme juryleden – kregen ze woensdag de tweede proef: een (koud) buffet voor twaalf personen.

Dat begon met vier fingerfoodhapjes: een kiprilette met pickles en zwarte look; een hapje van ganzenlever met rode biet; een hapje van ui, eigeel, aardappelespuma, truffel en ham; en mosseltjes met gepofte aardappel.

Dan volgde een voorgerecht met drie visgerechten: een basilicumpanade van tong, kreeft en zalm. Daarnaast een terrine van makreel, langoustine en king crab in duo met een hapje van koolrabi opgevuld met krabsalade en als derde een garnalenmousse met spinazie in duo met een taartje met gerookte paling, appel en venkel.

Voor die gerechtjes had het team twee sauzen bedacht, een hollandaise met verbena en een dressing van Achelse blauwe en daarnaast nog een coeur sucrine-sla als sidedish.

Hoofdgerecht was een  terrine van duif met ganzenlever, morieljes en rode biet. Afsluiter was een mooie dessertcreatie met chocolade, peer, speculaas en Geuze.

Alles samen een hele boterham, en we hebben (helaas) niet van alles foto’s. Maar deze foto’s van Pieter D’Hoop geven je alvast een idee.

Uiteindelijk sleepte het jonge Belgische team, dat via het overkoepelende National Culinary Team kan rekenen op de steun van Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts en Toerisme Vlaanderen, ook voor de tweede proef een zilveren medaille uit de brand. Dat wil zeggen: een score tussen 80-89%. Hetzelfde dus als bij de eerste proef, waarbij het zilver erg dicht tegen het goud aan zat. In de totaalstand kreeg België een puike 87%, ex-aequo met vier andere landen met méér competitie-ervaring. Ongezien voor een competitiedebutant.

Al bij al een prachtig resultaat en achter de coulissen werden onze zes youngsters met lof overladen door jury én concurrenten. En wie zal zeggen hoe hoog onze landgenoten zouden geraakt zijn mochten ze het zichzelf niet zo moeilijk gemaakt hebben met moeilijke en gelaagde bereidingen – waarvan ze de complexiteit met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid cash hebben betaald met punten op organisatie en orde in de box?

Maar twee zilveren medailles is hoe dan ook een fantastisch resultaat, die toelaat om te beginnen dromen van meer.

(Foto’s: Pieter D’Hoop)