Upton x The Craftsman

Upton x The Craftsman
9 juli 2019 Bernd De Crée

Upton, een restaurant op het eilandje, de hippe bruisende buurt in Antwerpen. Chef Gianfranco Van de Maele laat je proeven van de zonnige mediterrane Italiaanse keuken met een oosterse knipoog. Die oosterse ervaring deed hij op in sterrenzaak La Cime in het Japanse Osaka. Zijn grote inspiratie is echter – zoals het in een Italiaanse familie hoort – zijn nonna. Zij maakte in zijn kindertijd een schijnbaar oneindige variatie aan pasta uit de losse pols klaar. Hij vernieuwt deze traditionele basis en eleveert ze tot culinaire pareltjes.

The Craftsman bevindt zich in het historisch centrum van Regio Emilia in de Italiaanse regio Emilia-Romagna. Hier presenteert jonge chef Mattia Trabetti zijn culinaire visie. Die visie is gebaseerd op de natuur: de permanente strijd tussen de queeste naar orde en de fascinatie voor chaos. Dit vind je terug in de kleinste details, van de hoek van een snede tot de selectie van de allerbeste kwaliteitsingrediënten. Je bent hier trouwens niet alleen op het juiste adres voor een heerlijke maaltijd. Verborgen in de authentieke kolenkelder bevindt zich een jazzclub waar je kan genieten van een levendige streep muziek en bijpassende jazzy cocktail.

De twee heren leerden elkaar kennen toen ze werkten in sterrenrestaurant ’t Zilte. Ze vergaarden hier niet alleen enorm veel culinaire wijsheid, maar ze ontwikkelden ook een hechte vriendschap. Gianfranco en Mattia leerden er de delicate kunst van het combineren van verscheidene klassieke keukens. Na hun werkervaring in ’t Zilte gingen ze elk hun eigen weg in hun eigen restaurants.

Four-hands dinner

Nu, twee jaar later komen de twee vrienden weer samen om de handen in elkaar te slagen voor een four-hands dinner. Mattia nam een stukje Italië mee naar ’t eilandje om zo samen met Gianfranco een menu uit te voeren. Dat stukje Italië mag je best letterlijk nemen. Zo hebben speciale oregano, gefermenteerde bosbes, vlierbloesem en vier jaar oude zuurdesemgist mee de reis gemaakt. De chefs brengen zo hun beider culinaire creativiteit samen om een unieke ervaring voor de gast te creëren. De week van de samenwerking was al maanden op voorhand uitverkocht en is dus zeer zeker een groot succes te noemen.

Probeer zeker eens een recept dat voortvloeide uit deze samenwerking.

Zomer Ree – Paksoi – Blauwe bes – ‘Palo Santo’