Van 3 naar 0 sterren in 1 jaar? ‘Ik heb zwarte gedachten gehad’

Van 3 naar 0 sterren in 1 jaar? ‘Ik heb zwarte gedachten gehad’
15 juli 2019 Raf De Mot
Door Nieuws

Marc Veyrat. Iedereen kent de iconische Franse chef met de zwarte hoed. Zijn restaurant, La Maison des bois in Manigod verloor in januari zijn derde ster. Vandaag doet hij vrijwillig afstand van zijn twee andere. Veyrat deed afgelopen week zijn verhaal aan de Franse krant LePoint. “Jullie zijn bedriegers.”

Toen Veyrat eerder dit jaar zijn derde ster moest inleveren, heeft dat veel stof doen opwaaien. Zijn restaurant, La Maison des bois, had immers nog maar net die derde ster gekregen. Een ster na één jaar opnieuw afnemen, is hoogst uitzonderlijk. Een dérde ster meteen weer moeten inleveren, is volgens Veyrat zelfs nog nooit eerder voorgekomen. (Wat volgens ons niet klopt, maar soit.)

Veyrat neemt geen blad voor de mond: hij noemt de inspecteurs zonder omwegen bedriegers, des imposteurs. Harde woorden. Een driesterrenrestaurant moet elk jaar minstens twee keer bezocht worden door de inspecteurs, zegt de chef. “Welnu, ze zijn geen enkele keer geweest. En als ze het tegendeel beweren: dat ze het bewijzen met de restaurantrekeningen. Die moet toch in hun boekhouding zitten?”

HOEZO, EEN SNEETJE CHEDDAR?

De 69-jarige chef noemt Michelin in het artikel ook amateurs. “Ik ben hen in Parijs gaan opzoeken om de reden te vragen van mijn degradatie. Een van de redenen was dat ik in een bepaald gerecht een simpel sneetje cheddar had gebruikt. Mijn mond viel open van verbazing: het gerecht waarover het gaat, Le torchon disparaissant de Mémé Caravis, komt met een technisch complexe emulsie van reblochon en beaufort. En helemaal niet met cheddar. Tja.”

De chef beweert verder dat de focus van de rode gids volledig verschoven is. “Vroeger beloonde de gids een uitzonderlijke keuken. Vandaag draait het om sensatie.”

ZWARTE GEDACHTEN

Veyrat heeft naar eigen zeggen héél diep gezeten. “Ik worstel al zes maanden met een depressie. Waar haalt Michelin het recht vandaan om zo met de gezondheid van de mensen te spelen? Ik geef toe dat ik de laatste maanden met zwarte gedachten heb rondgelopen. Ik heb vaak gedacht aan mijn goede vriend, wijlen Bernard Loiseau (die zelfmoord pleegde omdat hij bang was z’n derde ster te verliezen, n.v.d.r.)”