Veel nieuwkomers in World’s 50 Best Restaurants – met opnieuw een Belg

Veel nieuwkomers in World’s 50 Best Restaurants – met opnieuw een Belg
25 juni 2019 Raf De Mot
Door Nieuws

Zopas is in Singapore de ceremonie van World’s 50 Best Restaurants afgelopen. Zoals voorspeld hebben we een nieuwe nummer 1 én hebben we bovendien opnieuw een Belgisch restaurant in de Top-50. Mar misschien nog wel het verrassendste van al: de terugkeer van Noma in de absolute top.

First things first: de redactie van Culinaire Ambiance wenst Peter Goossens en de rest van het team van Hof Van Cleve van harte te feliciteren met de 43ste plaats. Dik verdiend. Ook een buiging voor Jonnie Boer, die met De Librije een fantastische 46ste plaats bezet.

THE BEST OF THE BEST

In de nieuwe aanpak van de World’s 50 Best kan een restaurant voortaan slechts één keer op nummer 1 staan. Vanaf nu wordt elke winnaar automatisch doorverwezen naar een aparte lijst, The Best of The Best Hall of Fame.

Met de winnaar van vorig jaar en het jaar daarvoor erbij, Osteria Francescana van Massimo Botturo, telt deze lijst 7 restaurants, waarvan El Bulli (5-voudig winnaar) en het oorspronkelijke Noma (4-voudig winnaar) permanent gesloten zijn.

De vier andere zijn The French Laundry en Ell Cellar de Can Roca (beide 2 keer nummer 1), The Fat Duck en Eleven Madison Park.

Dat betekent dat drie restaurants uit de top-4 van vorig jaar, uit de lijst verdwenen zijn. Daarmee was de weg naar de eerste plaats voor Mirazur van Mauro Colagreco wagenwijd open. Afgaand van de enorme ontlading in het Mirazurkamp, zou je bijna denken dat ze het niet hadden zien aankomen.

ONUITGEGEVEN TOP-10

We hebben hoe dan ook een totaal nieuwe top-10 gekregen, met drie restaurants die de top-10 binnendringen. Maar het opvallendste is wellicht de terugkeer van Noma 2.0, dat vanuit het niets opstoomde naar de tweede plaats. Overloop even mee:

10 Maido, Lima – Peru (7)
9 Disfrutar, Barcelona – Spanje (18)
8 Arpège, Parijs – Frankrijk (8)
7 Mugaritz, San Sebastian – Spanje (7)
6 Central, Lima – Peru (6)
5 Geranium, Kopenhagen – Denemarken (19)
4 Gaggan, Bangkok – Thailand (5)
3 Asador Etxebarri, Atxonda – Spanje (10)
2. Noma, Kopenhagen – Denemarken (nieuwkomer)
1. Mirazur, Menton – Frankrijk (3)

NIEUWKOMERS

Azurmendi  uit Larrabetzu, Spanje, klom van 43 naar 14 en is daarmee na Noma de hoogste klimmer. De hoofdlijst telt elf new-entry’s of re-entry’s. We sommen ze even op:

49 Leo, Colombia – Bogota

47 Benu, San Francisco – VS

46 Librije, Zwolle – Nederland

45: Sühring, Singapore

43 Hof Van Cleve, Kruishoutem – België

42 Belcanto,  Lissabon – Portugal

35: Atelier Crenn, San Francisco – VS

34 Don Julio, Buenos Aires, Argentinië

32: Nerua, Bilbao – Spanje

21: Frantzen, Stockholm – Zweden

19: Twins Garden, Moskou – Rusland

0 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*