Versoepelingen horeca tegen Pasen volgens biostatisticus Geert Molenberghs

Met coronacijfers die al een tijdje gunstig evolueren, groeit de vraag voor versoepelingen. Volgens biostatisticus Geert Molenberghs kan er worden gedacht aan “getrapte en stapsgewijze versoepelingen rond Pasen”.

Eerder deze week pleitte MR-voorzitter George-Louis Bouchez voor een heropening van de restaurants op 21 maart, het begin van de lente. Ook N-VA-voorzitter Bart De Wever droomt van een heropening ten laatste met Pasen. “We kijken naar de cijfers, niet naar de kalender”, reageert biostatisticus Geert Molenberghs in De Ochtend op Radio 1. “Het is belangrijk om ons vast te houden aan de drempel van 75 ziekenhuisopnames per dag, gedurende drie weken.”

Varianten 

Ook viroloog Steven Van Gucht en infectieloog Erika Vlieghe roepen op om voorzichtig te blijven. Momenteel zitten we midden in de uitrol van de Britse variant van het virus. Één op twee besmettingen vandaag worden vastgesteld met de Britse variant. Dat zal over enkele weken evolueren naar 80% en daar kunnen we volgens Geert Molenberghs weinig aan doen. “De varianten zullen de komende vijf à zes weken grote druk zetten en dus moeten we uitermate voorzichtig zijn.”

Curves

We kunnen beginnen denken aan versoepelingen rond de paasvakantie, tegen dan zal de situatie er gunstiger uitzien. “De vaccinatiecampagne zal verder worden uitgerold en het seizoenseffect zal in ons voordeel spelen”, aldus Molenberghs. Al kan er nog geen precieze datum worden vastgepind. “Er moet worden gekeken naar de cijfers, niet naar de kalender.”

De drempel 

De derde golf hebben we kunnen vermijden, in tegenstelling tot landen als Portugal en Tsjechië, waar ze vroegtijdig hebben versoepeld. “We willen situaties vermijden waarbij een sector opnieuw heropent en enkele weken later opnieuw moet sluiten. Na elke versoepeling wordt er gekeken of we die kunnen verbeteren. Pas als dat lukt, kunnen we aan de volgende stap beginnen denken”, aldus biostatisticus Geert Molenberghs. Voor nu is de boodschap ons vast te houden aan het veilig ritme en te streven naar de drempel van 75 ziekenhuisopnames per dag.

LEES OOK

Bart De Wever: ‘Ik ben nooit overtuigd geweest van de sluiting van de restaurants’

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!