Vijf vragen aan sterrenchef Philippe Meyers

'Ik kook met wat de oogst mij geeft'

Ondanks zijn sterke reputatie ligt restaurant Philippe Meyers haast verscholen in het bescheiden Waalse Braine l’Alleud. In een klein straatje in de schaduw van de kerk staat chef Philippe achter de kookpotten, waar hij intussen al 15 jaar verfijnde gerechten met heerlijke producten op uw bord tovert. En dat allemaal voor een eerlijke prijs. “Ik vind het belangrijk dat mijn keuken betaalbaar blijft.”

Wat heb je tijdens de coronacrisis geleerd? 

Philippe Meyers: “Dat we ons moeten aanpassen. Ik heb veel traiteur gedaan terwijl mijn zaak dicht was. Heb er veel uit kunnen leren. Als North Sea Chef hecht ik veel belang aan lokale vis. Maar nu werken we nog lokaler dan voordien: onze groenten komen van de lokale boer, zelfs de boter komt van deze regio. Ik werk met wat de oogst en de zee mij geeft.”

Wat beschouw je als – voorlopig – hoogtepunt?

“Ik denk dat de ster mijn hoogtepunt was. Ik herinner het mij nog alsof het gisteren was, november 2014. Het was zo onverwacht! We stonden al in de Bib Gourmand, maar op een bepaald moment zijn we van menu veranderd. De BIB Gourmand-status waren we dus verloren, maar toen kwam die ster! We waren zo verbaasd. Wat een mooi moment.”

Hoe belangrijk is het dat je prijzen betaalbaar blijven? 

“We hebben onze prijzen een beetje aangepast sinds de eerste ster, maar willen zeker niet té duur worden. Zo behouden we ook onze vaste klanten. Je kan hier terecht voor een middaglunch voor 26 euro. Wil je er een nagerecht bij? Dan is het 33 euro. Voor ons standaard menu vragen we 58 euro en voor een iets groter 7-gangen menu mét kreeft of foie gras, is het 86 euro. Het blijft dus betaalbaar.”

Wie is je grote inspiratie en waarom?

“Dat is bij mij niet zomaar één persoon. Ik haal inspiratie uit het dagelijks leven, van vrienden die chef-koks zijn tot een simpele maaltijd. We gaan overal een beetje eten, zo wordt je doorlopend geïnspireerd. Maar ik behoud mijn eigen stijl in mijn eigen keuken.”

Wat is je absolute topgerecht?

“Traag gegaarde buikspek! 17 uur gegaard mét citroen en eau de Villée, geserveerd met citroensaus en langoustines. Een gerecht dat jarenlang op de kaart staat en mij nauw aan het hart ligt. Heerlijk.”

RESTAURANT PHILIPPE MEYERS
Rue Doyen Van Belle 6
1420 Braine L’Alleud
Tel. 02 384 83 18
philippe.meyers@gmail.com
www.philippe-meyers.be 
Gesloten: zaterdagmiddag, zondag, maandag

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!