Viskok van het Jaar – zeeduivel in Aziatische benadering

Viskok van het Jaar – zeeduivel in Aziatische benadering
20 november 2018 redactie
Door Nieuws

De uitreiking van de nieuwe Michelinsterren zoog gisteren, maandag, alle aandacht naar zich toe, maar er werden nog andere chefs in de bloemetjes gezet. Zo verkoos de VLAM de viskok van het jaar.

Vijf topchefs waren geselecteerd voor de finale van de wedstrijd voor Viskok van het Jaar, die dit jaar al voor de dertigste keer werd georganiseerd door VLAM, in samenwerking met de North Sea Chefs.

Thema dit jaar was lotte, of zeeduivel. Ayrton VERHAEGEN van Restaurant “Kelderman” in Aalst bakte de zeeduivel io de graat in garnaalboter en presenteerde die met een crème van pastinaak, compote van butternut pompoen, gegratineerd witloof en een garnalenmousseline.

Michael VANDERHAEGHE van “Hostellerie Saint Nicolas” te Elverdinge koos voor een Aziatische benadering met een tom kha kai saus en korstje van curry/ salsa van champignon de paris en paprika.

Gilles PAUWELS van “Bistro Julien” in Lovendegem konfijtte de lotte in citroenboter met lavaskorst en presenteerde er quinelle, venkelrisotto, selder en zeealgen bij in een gerookte schaaldierenjus.

Xander VERZELEN van Restaurant “l’Improviste By David Selen” in Waregem koos voor een bereiding met bier (Vedette) en kool en Oost-Indische kers.

Sander VERDEGEM van Restaurant “Patrick Devos” in Brugge ten slotte koos voor een trage garing in ganzenvet; met een sausje van spitskool, rolletje van spitskool, gepofte quinoa, dimsum van staartviswangen, bouillon ‘umami’ met staartvisgraten en gemarineerde rammenas.

Uiteindelijk wist het gerecht van Michael Vanderhaeghe de jury, met onder meer Filip Claeys, Lode De Roover en Felix Alen het meest te bekoren. Hij neemt de titel van Viskok van het Jaar dan ook mee naar Elverdinge.
(Tekst: Raf De  Mot – Foto’s Frank Croes)